Compensaties voor afschaffing grensarbeidersstatuut


Vanaf 1 januari 2012 vervalt de fiscaal gunstige regeling van nieuwe Franse grensarbeiders die naar België komen werken. "Vooral in regio's waar men geconfronteerd wordt met schaarste op de arbeidsmarkt, zoals Zuid-West-Vlaanderen, heerst de angst bij de werkgevers dat veel vacatures niet meer ingevuld zullen geraken. Verschillende kanalen zullen tegelijk moeten worden aangewend om deze problematiek te verhelpen. Behalve problemen biedt de nieuwe regeling ook kansen om de interregionale mobiliteit van werkzoekenden te bevorderen", zegt Lahaye-Battheu.

VDAB

Milquet antwoordde op vraag dat ze een specifieke regeling uitwerkt en hierover eerstdaags zal samenzitten met alle actoren in Zuid-West-Vlaanderen en Henegouwen en de regionale bemiddelingsdiensten VDAB en FOREM. Lahaye-Battheu vroeg de minister om bijzondere aandacht te besteden aan de gevolgen op de arbeidsmarkt.

Criteria

"Bijvoorbeeld de criteria voor het begrip 'passende dienstbetrekking', die onder meer slaan op de kwalificatie en de lichamelijke geschiktheid van de werkloze. Als een werkzoekende een aanbieding weigert, is het aan de VDAB om die weigering door te spelen aan de RVA die op basis van de criteria beslist of de betrekking al dan niet passend was", zegt Lahaye-Battheu.

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 juni 2011, Dieter Dujardin


Franse werknemers blijven genieten van fiscaal voordeel

Op 1januari vervalt het fiscale voordeel van nieuwe Franse werknemers die naar België komen werken. Wie hier al werkt, kan wel van dat voordeel blijven genieten, namelijk in België werken maar belastingen betalen in Frankrijk. Daar wordt veel minder belasting betaald op inkomsten uit werk. Voor de Fransen die hier al werken en voor de werkgevers die bij gebrek aan werkkrachten, hun werknemers ronselen over de grens, geldt er een overgangsmaatregel. Wie op 31december het statuut van grensarbeider heeft, kan nog 22 jaar van het voordeel genieten.

Sabien Lahaye-Battheu, Vlaams parlementslid (Open VLD) vroeg aan minister van Werk Joëlle Milquet (CdH) wat ze van plan is om de gevolgen van de gewijzigde wetgeving op te vangen. Ze beloofde eerstdaags samen te zitten met de regionale bemiddelingsdiensten VDAB en FOREM. 

Bron: Het Nieuwsblad, 24 juni 2011, (odw)