Sabien reageert op noodkreet van DAVO: onderhoudsgeld sinds een jaar al moeilijker te ontwijken


Sabien, die destijds het wetsvoorstel indiende, licht toe: "Wanneer diegene die alimentatie moet betalen, zijn of haar betalingsplicht twee keer niet is nagekomen (in het jaar voorafgaand aan het verzoek), móet de rechter voortaan toestemming geven voor ontvangstmachtiging. Dat wil zeggen dat de werkgever of uitbetalingsinstelling (bijvoorbeeld RVA) de bijdrage, die verschuldigd is, rechtstreeks moet storten op de bankrekening van de onderhoudsgerechtigde."

"Er kwam daarmee een einde aan de keuzemogelijkheid, die de rechter heeft om de onderhoudsgerechtigde te machtigen de gelden van de onderhoudsplichtige te ontvangen via loondelegatie of ontvangstmachtiging. De ene rechter stond dat vroeger immers gemakkelijk toe, de andere bijna nooit. Hiermee werd de verantwoordelijkheid al meer bij de onderhoudsplichtige gelegd. DAVO moet een laatste toevluchtsoord blijven."

Bijkomende maatregelen

"DAVO kan vandaag al niet alleen beslag leggen op goederen, maar ook op het loon of de uitkering van een onderhoudsplichtige, die weigert alimentatiegeld te betalen voor de kinderen. Het inkomen van de onderhoudsplichtige mag wel niet onder het leefloon zakken. Die beperking geldt niet voor de onderhoudsgerechtigden, die via de gerechtsdeurwaarder het onderhoudsgeld innen. DAVO vraagt terecht om die regelgeving aan te passen", zegt Sabien, die hierover vanmiddag minister van Financiën Didier Reynders ondervroeg.

Volgens Reynders kunnen het onbeperkte derdenbeslag en sommige financiële dwangmaatregelen een invloed hebben op de situatie van de onderhoudsplichtige hebben, waardoor hij eveneens bij andere overheidsdiensten hulp moet vragen. "Maar een ander stelsel is mogelijk, maar de commissie Justitie moet beslissen om een dergelijke maatregel uit te werken. Ik heb echter niets tegen een evolutie in het systeem", aldus Reynders.

"Er zijn ook dwangmaatregelen die de persoonlijke vrijheid van de onderhoudsplichtige beperken. In België en in sommige andere landen is het niet betalen van onderhoudsgeld strafbaar, zelfs met een gevangenisstraf. Andere, vooral Angelsaksische landen, gaan zelfs zover dat zij een vergunning of een attest, zoals het rijbewijs of de reispas, intrekken of schorsen. Wat België betreft, zijn gevangenisstraffen misschien geen echte oplossing, omdat gevangenisstraffen van enkele maanden in België niet worden uitgevoerd. Misschien kunnen wij echter andere mogelijkheden uitwerken, zoals in Engeland en andere landen, waar andere sancties dan enkel een gevangenisstraf bestaan."

"DAVO moet inderdaad meer slagkracht krijgen. De dienst, die in 2004 werd opgericht, betaalt voorschotten uit aan meestal alleenstaande moeders met kinderen (94% van de gevallen). Alleen gezinnen die geen 1.300 euro netto in de maand verdienen, krijgen van DAVO een voorschot, en dan nog alleen voor de kinderen. Van de voorschotten, die de afgelopen jaren werden uitbetaald, kon DAVO slechts 33 miljoen euro recupereren. Er is nog een achterstal van 200 miljoen euro."