Pas nieuw zwembad in 2014


De vervanging van het compleet versleten zwembad in de Bruggestraat was bij het begin van deze legislatuur één van de topprioriteiten van de huidige bestuursploeg. Algemeen werd aangenomen dat de werken volgend voorjaar zouden starten, maar dat is niet meer haalbaar. De administratieve voorbereiding is nog steeds aan de gang. Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld, die zich tijdens de jongste gemeenteraad kritisch toonde voor het sportkampenbeleid van de stad, vond dat de meerderheid daarmee een belofte niet nakomt. Schepen Jurgen Vanlerberghe (Samen) ontkende dat. "Het sportbeleidsplan loopt tot 2013 en in 2013 zullen de werken zeker starten", antwoordde hij. Maar waarom moet de voorbereiding voor de bouw van een zwembad 4 jaar duren?

Verwachtingen

"Dit is geen doordeweeks dossier. Exclusief btw zal het ongeveer 8 miljoen euro kosten, dubbel zoveel als de renovatie van de markt. Dan zorg je maar beter dat het goed onderbouwd is. De voorbije jaren zaten we trouwens niet stil. Er werd een autonoom gemeentebedrijf opgericht, dat ons in de mogelijkheid zal stellen om de btw op de investering te recupereren. Het huidige BPA Sint-Janskerk wordt omgezet in een RUP om het mogelijk te maken dat er naast het huidige bad kan worden gebouwd. Die procedure duurt zeker nog tot half 2012. Tot dan kunnen we nooit een bouwvergunning krijgen en dus had het niet veel zin om al twee jaar klaar te zijn met het dossier. Er werd ook een technisch en een juridisch adviseur aan het werk gezet en we gingen op bezoek in verschillende gemeentelijke zwembaden. We liepen alleen vertraging op omdat de eerste offertes niet aan onze verwachtingen voldeden", aldus Vanlerberghe.

Ondertussen zijn er vijf nieuwe kandidaatstellingen binnen en die voldoen wel. "Ze zijn afkomstig van consortia van architecten en aannemers. Die hebben tot februari 2012 de tijd om een volledig uitgewerkt plan op te maken met zicht op de exploitatiekost van het toekomstige bad.

Concept

Tegen september 2012 willen we een definitieve keuze maken, om de werken begin 2013 te kunnen starten. Het vooropgestelde concept is onveranderd gebleven. We gaan nog altijd voor een sport- en recreatiebad met een parking voor 150 wagens en een bijkomende recreatieve functie. Daarvoor gaan we op zoek naar een private partner. Tegen eind dit jaar moet die bekend zijn", besluit Vanlerberghe.

Bron: Het Laatste Nieuws, 09 juli 2011, Dieter Dujardin