Open Vld zet behoud van de overheidsdiensten in Poperinge op de agenda van de gemeenteraad


Poperinge verloor in 2007 al 'haar' ziekenhuis. Sinds 1 november 2007 is er enkel nog een polikliniek in de campus Poperinge. Tot vandaag betreurt de Poperingenaar het verlies van deze belangrijke dienstverlening, die tevens zorgde voor heel wat tewerkstelling in Poperinge. Waar de inwoners vroeger op een klein kwartiertje in een spoedafdeling terecht konden, moeten zij er nu dubbel zo lang op rijden om in Ieper te raken.

De centralisatiebeweging blijft zich doorzetten. Al jaren gaat het gerucht als zouden ook de diensten van de FOD Financiën onze stad moeten verlaten ten voordele van Ieper. Op vandaag zijn de diensten Kadaster en Registratie en Domeinen aan het inpakken. De diensten Directe Belastingen en Douane en Accijnzen zouden - voorlopig? - van een verhuis gespaard blijven. "Binnen de gemeenteraad moeten de krachten worden gebundeld om bij de bevoegde minister aan te dringen op het behoud van zoveel mogelijk dienstverlening en tewerkstelling in Poperinge," aldus Sabien.

Op vrijdag 20 januari ll. liepen er ook nog eens alarmerende berichten vanuit het station van Poperinge binnen. Infrabel zou hebben beslist om per 1 maart aanstaande hun diensten, die worden verleend door vier personeelsleden die ook in onderaanneming voor de NMBS werken, stop te zetten, met grote onzekerheid over het verder open houden van het station tot gevolg. Open Vld wil dat er met verenigde krachten wordt geijverd om dit tegen te houden, in het belang van de Poperingse bevolking. Op een weekdag kent het station van Poperinge ongeveer 530 (cijfers 2010) opstappende reizigers, wat toch niet min is. Op zaterdag zijn er iets meer dan 200 opstappende klanten, en op zondag worden er 488 geteld.

"In de gemeenteraad werd maandagavond uitvoerig over het punt gedebatteerd. Er werd eenparig beslist om de bevoegde overheden op te roepen om de diensten van de FOD Financiën, alsook het station van Poperinge te behouden. De tekst werd ondertekend door de fractievoorzitters, en wordt voor verder gevolg overgemaakt aan de bevoegde ministers en diensten", besluit Sabien.