Centrumparking dringt zich op


Omdat de fontein op het nieuw aangelegde marktplein in Poperinge tijdens de winter niet aanligt, wordt er toch nog elk weekend wildgeparkeerd. "Het foutparkeren is een groot probleem", vertelt cafébaas Eric Lagache, die drie maanden geleden café Oud Vlaenderen kocht. "Wie niet van Poperinge is, weet niets af van de berichten in de media en ziet ook niet dat daar niet mag geparkeerd worden. Als er een wagen parkeert, staat het er op tien minuten vol auto's. Het is niet te zien dat er een fontein is. Ik hoor ook veel klachten van mijn klanten, mensen dreigen zelfs niet meer naar de markt te komen. Zo gaat de horeca op de Grote Markt kapot."

Verkeersborden

De agenten komen driemaal per dag langs om boetes uit te schrijven. "Ik heb de politie die op pad was, onlangs aangesproken. Ze konden alleen zeggen dat ze in opdracht van de burgemeester op pad zijn. Ze zouden moeten toelaten dat mensen op de fontein parkeren als ze niet werkt." Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) zal een groot deel van het probleem opgelost zijn als de fontein weer werkt. "Na het carnavalsweekend ligt de fontein terug aan en zal het duidelijk waar al dan niet geparkeerd mag worden. Aanduiden met verkeersborden kan niet, omdat de Grote Markt nu woonerf is. Bovendien wordt de markt een wirwar aan verkeersborden." Het feit dat er zondag nog steeds wagens foutparkeerden wijst er volgens Open Vld op dat er mogelijk een tekort aan parkeerplaatsen is in het centrum sinds de heraanleg van de markt. "Tijdens het weekend kunnen, toch zeker tijdelijk, parkeerwachter ingezet worden. Zij kunnen mensen informeren over de regels en waarschuwen", zegt fractieleidster Sabien Lahaye-Battheu. "We willen een bijkomende centrumparking. Enkele jaren geleden deden we hiervoor al een voorstel aan het Rekhof en we herhalen nu onze vraag." "Het parkeerprobleem op de Grote Markt zullen we niet oplossen met een nieuwe randparking", weet burgemeester Christof Dejaegher. "Zondag parkeerden weer een pak mensen op de fontein. Maar uit vaststellingen bleek dat in meerdere straten op vijftig tot honderd meter van de Grote Markt parkeerplaatsen vrij waren. Dat is dichter dan een parking op het Rekhof. Bovendien is er buiten de piekmomenten geen tekort aan parking in het centrum. Het opvoeren van de politiecontroles is bovendien aangekondigd in verschillende media." Ook de fontein met een verhoog afscheiden van de rest van de markt, kan niet. Dan komen de marktkramers van de vrijdagsmarkt in de problemen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 14 maart 2012, Erik De Block



Boetes in onduidelijk afgebakende parkeerzone wekken wrevel  

Foutparkeerders worden op de Poperingse Grote Markt sinds kort beboet. Maar er is wrevel omdat niet duidelijk is aangegeven waar wel en waar niet mag worden geparkeerd.

'Er moet dringend betere signalisatie komen. Het is duidelijk dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de parkeerregeling. Of is er een tekort aan plaatsen en heeft Poperinge toch een bijkomende centrumparking nodig?', oppert Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

De zone waar niet geparkeerd mag worden is aan twee kanten afgebakend met fonteinen. Maar die fonteinen worden buiten werking gesteld in de winter. De afgebakende zone is daardoor minder duidelijk.

Uitbater Eric Lagache van café Oud Vlaanderen op de Grote Markt zag vorig weekend agenten boetes uitschrijven: 'Maar veel mensen weten niet waar ze hun wagen moeten zetten als de fonteinen niet werken. Zodra er twee auto's in de parkeervrije zone staan, gaan anderen er nietsvermoedend naast staan. Ik hoorde al van niet-Poperingenaars dat het zeer moeilijk is om de Grote Markt te vinden. Als ze er dan toch geraken, riskeren ze een boete voor foutparkeren. Die mensen komen niet terug.'

Burgemeester Christof Dejaegher(CD&V) heeft weet van het probleem. 'Maar dit valt niet op te lossen met het aanleggen van een centrumparking tussen het Rekhof en de Korte Reningelststraat. Binnen enkele weken komen wij naar de gemeenteraad met een beter voorstel.'

Hij vindt het voorstel van Open VLD niet goed. 'Er komen in ieder geval bijkomende maatregelen om de parkeervakken beter aan te duiden.'

Bron: Het Nieuwsblad, 15 maart 2012, Piet Lesage



Boetes in parkeerzone ergeren

Foutparkeerders worden op de Poperingse Grote Markt sinds kort beboet. Maar er is wrevel omdat niet duidelijk is aangegeven waar wel en waar niet mag worden geparkeerd.

'Er moet dringend betere signalisatie komen. Of is er een tekort aan plaatsen en heeft Poperinge toch een extra centrumparking nodig?', zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). De zone waar niet mag worden geparkeerd, is afgebakend met fonteinen. Maar die fonteinen worden buiten werking gesteld in de winter. De afgebakende zone is daardoor minder duidelijk. Burgemeester Christof Dejaegher(CD&V) kent het probleem. 'Er komen maatregelen om de parkeervakken beter aan te duiden', zegt hij.

Bron: De Standaard, 15 maart 2012, Piet Lesage