Wellicht een eigen drughondenteam voor gevangenissen


Uit cijfers van begin 2009 blijkt dat niet minder dan bijna een derde van onze gevangenen druggebruiker zou zijn, ongeveer 3.000. Binnen de groep van 3.000 druggebruikers zou een derde tijdens de gevangenschap kennismaken met nieuwe drugs, vooral zware drugs (bijvoorbeeld heroïne).

Sabien: "Het blijft nog altijd veel te gemakkelijk om drugs binnen te krijgen in onze gevangenissen. Er moet meer controle komen en hiervoor moeten ook meer controlemiddelen worden gebruikt. Tijdens ons bezoek aan de gevangenis van Tilburg werd ons getoond hoe in de bezoekerszaal regelmatig met drugshonden wordt gepatrouilleerd om bezoekers te controleren op het bezit van drugs. Dat moet ook in ons land gebeuren. Nu wordt alleen sporadisch een drughondenteam van de politie ingezet."

Geen gedoogbeleid

Begin 2009 werden er twee rondzendbrieven gepubliceerd: een ministeriële rondzendbrief en een rondzendbrief van het College van procureurs-generaal, die tot doel hadden een uniform opsporings- en vervolgingsbeleid in het leven te roepen. Die werden in mei 2011 geëvalueerd. De resultaten zijn net beschikbaar.

Turtelboom: "Er is geen gedoogbeleid voor drugs in de gevangenissen. Overal is er dezelfde aanpak. Er is dus een einde gekomen aan de straffeloosheid, die her en der nog bestond voor drugssmokkel in de gevangenis. Of het drugsgebruik in de gevangenis nu gedaald is, weten we nog niet. In de zomer wordt hierover een onderzoek gevoerd."

Brugge

Sabien wilde weten of de drugsvrije afdeling van de gevangenis van Brugge kan worden veralgemeend. Daar is nu plaats voor 20 gedetineerden, maar er zijn ruim 200 kandidaten. Turtelboom antwoordde dat deze drugsvrije afdeling na twee jaar werking "succesvol blijkt". Of dit experiment naar andere gevangenissen wordt veralgemeend hangt van vele factoren af: de overbevolking, de negentiende-eeuwse architectuur die niet geschikt is voor zo'n afdeling, de problemen om geschikt personeel te vinden. "Nog dit jaar komt er een grondige evaluatie van dit project en daarna wordt beslist of ook andere gevangenissen drugsvrije afdelingen krijgen", aldus Turtelboom.

Ruiselede

In Ruiselede is er al het B.leave-project, waar drugsverslaafden gedurende acht maanden vrijwillig urinecontroles toestaan. Het project bevat zowel werk op een boerderij als therapie, sport en groepssessies. Turtelboom: "Ik onderzoek hoe een therapeutische gemeenschap voor veroordeelden die op het einde van hun behandeling zijn, kan worden opgericht. De vorige minister van Justitie, Stefaan De Clerck, had zo'n project onder druk van buurtbewoners stopgezet". Turtelboom overweegt evenwel om het opnieuw op te starten.

Samenwerking met de Gemeenschappen

Sabien vroeg de minister tot slot om bij de gemeenschappen te pleiten voor voldoende middelen voor de begeleiding en de drugshulpverlening. "Die is vandaag ondermaats. Een drugshulpverlener vertelde mij dat wie bij hun diensten bekend is en al begeleid wordt voor zijn of haar verslaving vóór men in de gevangenis terechtkomt, een kansje heeft dat de drugshulpdiensten hem of haar voort begeleiden in de gevangenis. Wie niet bij hen bekend is, kunnen zij in de gevangenis niet helpen door een gebrek aan capaciteit."