Bewoners vrezen voor extra wateroverlast


Nieuwe verkaveling Proones II is aanleiding.

In Poperinge is niet iedereen ervan overtuigd dat de wateroverlast definitief verleden tijd zal zijn. Nochtans zijn er sinds de problemen van enkele jaren geleden al grote werken gebeurd. De nieuwe verkaveling Proones II zou niet tot overlast leiden, en er komt een extra bufferbekken.

Fabien Thorreele van het Romanhof in de Duinkerkestraat heeft begin deze maand zijn hart weer vastgehouden.

'Het heeft niet veel gescheeld of we hadden weer prijs. Het is nu beperkt gebleven tot water in de kelder. Twee huizen verder hebben ze wel water binnen gekregen', aldus Fabien. Vijf jaar geleden stond het water in zijn zaak 60 cm hoog. De afrekening van de schade die hij toen leed, is nog altijd niet rond.

'Veel zaken komen pas heel wat later uit. Zoals water in de buizen van de elektrische leidingen. Er zijn inderdaad al heel wat werken gebeurd. Iedereen hoopt dat het niet meer zal gebeuren, maar zekerheid is er niet. Ook al omdat er nog wordt bijgebouwd. Maar ik vind het wel goed dat er nieuwe gezinnen in Poperinge kunnen komen wonen', verduidelijkt Fabien.

Volgens burgemeester Christof Dejaegher zal het volbouwen van de nieuwe verkaveling Proones II niet leiden tot meer wateroverlast bij hevige regenval. Dat antwoordde hij tijdens de gemeenteraad op een vraag van oppositieraadslid Sabien Lahaye-Battheu.

Volgens de burgemeester is tijdens het studiewerk in voorbereiding van de verkaveling Proones II de watertoets goed onderzocht en is er rekening gehouden met de woonontwikkeling.

Er moet ook nog een groot bufferbekken worden aangelegd op de Vleterbeek met een buffercapaciteit van 70.000 kubieke meter. Dit zal door de provincie worden aangelegd. Dit moet het sluikstuk vormen van de waterbeheersingswerken, die Poperinge in de toekomst moeten behoeden voor wateroverlast.

In Proones II komt er langs de beek ook een ruime groene zone, voor het geval de beek toch uit haar oevers zou treden.

'Laat ons hopen dat al die maatregelen effect zullen hebben. Maar er komt ook veel water uit Frankrijk. Misschien moeten daar ook werken gebeuren. Want als het daar niet verbetert, zullen er zich hier misschien toch nog problemen voordoen', vreest Fabien Thorreele.

Bron: Het Nieuwsblad, 29 maart 2012, Piet Lesage