Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen


Poperinge beet op 16 april de spits af. Gastbedrijf Page Electronica en Page Computers verwelkomde vier politici om van nabij kennis te maken met de realiteit op de werkvloer: Christof Dejaegher (CD&V), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), Marjan Chapelle (Poperinge Samen) en Marleen Rubben (Groen!).

Na het bezoek aan het bedrijf kwamen vijf andere Poperingse ondernemers de politici vervoegen voor een lunchdebat. Voka heeft vijf verwachtingen van de nieuwe gemeentebesturen:

  • verhoog de bedrijfsbelastingen niet meer
  • boek efficiëntiewinsten van 3% op de lopende uitgaven
  • versnel de toekenning van vergunningen
  • bespaar niet op investeringen
  • voorzie extra bedrijventerreinen

Specifiek voor Poperinge vraagt Voka West-Vlaanderen de ontwikkeling van nieuwe industriezones, een bevestiging van de aangekondigde stop voor de verhoging van de belastingen, een visie op de grensregio als opportuniteit, een woonbeleid gericht op de aantrekking van jongeren en een eventuele uitbreiding van bestuurlijk Poperinge.

Tijdens het debat vertelde huidig burgemeester Christof Dejagher dat hij verder wil mikken op natuurlijke groei. Dat levert de gemeente immers meer voordelen op dan extra belastingen. Alle aanwezige partijen deden de belofte dat ze de komende legislatuur geen belastingverhoging zullen invoeren op gemeentelijk niveau. Groen! en Poperinge Samen hamerden op het belang van een langetermijnvisie en pleitten voor een selectie van bedrijven bij de verkoop van nieuwe terreinen. De gemeente wil daarbij in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen inzetten op de cleantechsector. Ook Open Vld wil blijven investeren in de ontwikkeling van de gemeente.

De ondernemers en politici waren het erover eens dat betaalbaar wonen een belangrijke troef is in het tegengaan van de braindrain. Het contact tussen de bevolking en de bedrijven zou moeten intensifiëren, zo klonk het. Alleen op die manier worden jongeren bewust gemaakt van de aanwezigheid van aantrekkelijke bedrijven en worden ze gestimuleerd om na hun studies terug te keren.


 Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen  Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen  Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen  Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen
 Poperingse lijsttrekkers ontmoeten Voka West-Vlaanderen