Staat rijfde vorig jaar recordbedrag van 10 miljoen euro aan erfenissen zonder erfgenamen binnen


Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) op een parlementaire vraag van Sabien.

"De recordopbrengst is te wijten aan een belangrijke vermindering van de terugbetalingen, waartoe moest worden overgegaan. Erfgenamen, die voorheen niet waren opgedoken, kunnen de nalatenschappen, waarvan de Staat zelfs definitief in het bezit is gesteld, nog terugeisen. Dat kan zolang een recht op een nalatenschap niet is verjaard (30 jaar). Hoe later die opvordering gebeurt, hoe groter de kans is dat de activa al werden gerealiseerd en dus niet meer in natura kunnen worden teruggeven en hoe groter de terug te betalen ontvangsten zijn", zegt Sabien.

Ook in 2009 en 2008 lagen de opbrengsten veel lager: 4.855.444 euro (87 nalatenschappen) respectievelijk 5.873.641 euro (104 nalatenschappen). In de cijfers zitten ook bij testament geregelde giften en legaten.

"De nalatenschap van personen zonder erfgenamen gaat automatisch naar Vadertje Staat, die wel zo slim is die erfenis niet op te eisen als het duidelijk wordt dat de schatkist er geen netto financieel voordeel zal uithalen", verduidelijkt Sabien nog.