Wachtlijst voor enkelband nog nooit zo lang


De enkelband was oorspronkelijk bedoeld als oplossing voor de overbevolking van de gevangenissen, maar ook voor dat elektronisch toezicht lopen de vertragingen op tot recordhoogte.

Volgens cijfers van maart 2012 lopen 2.746 veroordeelden vrij rond. 791 van hen staan al op de wachtlijst voor een enkelband, 1.955 anderen wachten nog op maatschappelijk onderzoek dat moet uitwijzen of ze in aanmerking komen voor elektronisch toezicht. Op dit ogenblik zijn er 1.104 mensen die effectief een enkelband dragen.

De cijfers liggen flink hoger dan twee jaar geleden, toen Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) de cijfers voor het eerst opvroeg. Eind 2009 zaten 968 veroordeelden onder elektronisch toezicht, stonden er 448 op de wachtlijst en moest nog over 1.301 veroordeelden beslist worden.

'Zij zitten in afwachting gewoon thuis', bevestigt de woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). 'Vergelijk het met mensen die veroordeeld worden tot een rijverbod van enkele weken of maanden: ook zij mogen blijven rijden tot ze opgeroepen worden om hun rijbewijs in te leveren. We maken er werk van om de wachtlijst te doen krimpen.'

Veroordeelden komen in aanmerking voor een enkelband als alternatief voor een gevangenisstraf van minder dan 3 jaar. Kamerlid Lahaye-Battheu roept de minister op om vaart te maken met het wetsontwerp dat alternatieven mogelijk maakt voor wie minder dan 8 maanden naar de gevangenis moet.

'Nu worden straffen tot 6 maanden helemaal niet uitgevoerd, wat het gevoel van straffeloosheid verhoogt. Door de lichtste straffen om te zetten in een soort van huisarrest, kan dat voorkomen worden. De veroordeelde krijgt dan geen enkelband, maar wel een telefoontoestel dat op willekeurige tijdstippen belt en de stem van de veroordeelde herkent. Ik heb ook een wetsvoorstel ingediend dat rechters de mogelijkheid geeft om mensen rechtstreeks tot elektronisch toezicht te veroordelen.

'Momenteel moeten veroordeelden gemiddeld 3 maanden wachten op de beslissing of ze in aanmerking komen voor een enkelband, maar in de grote steden loopt die wachttijd een stuk hoger op. Eén op de drie komt ook echt in het systeem van elektronisch toezicht terecht, anderen moeten toch naar de gevangenis.

Bron: Het Nieuwsblad, 1 juni 2012.