Bpost betaalt steeds minder pensioenen uit aan huis


"Sinds augustus 2008 is er geen tweede aanbieding meer, wanneer de betrokkene het pensioen of de uitkering niet bij de eerste aanmelding in ontvangst kon nemen. Zo wilde men vermijden dat postbodes alle dagen cash bij zich hebben. Op het vlak van veiligheid leidde deze aanpak tot resultaat. In 2009 werden zes postbodes en in 2010 vier postbodes overvallen. In 2011 werd melding gemaakt van slechts één geval van agressie met diefstal", zegt Sabien.

Het zijn vaak oudere gepensioneerden die hun pensioen nog cash laten uitbetalen en gepensioneerden die weinig of niet vertrouwd zijn met de werking van een financiële instelling. Nieuwe gepensioneerden zijn meer vertrouwd met bankrekeningen en kunnen - wanneer noodzakelijk - een gevolmachtigde op een rekening aanstellen. Wanneer ze bovendien een rekening bij bpost openen, kan men aan de postbode vragen geld mee te brengen. Momenteel kunnen nieuwe gepensioneerden nog steeds opteren om hun pensioen aan huis te laten uitbetalen.

"Omdat een gevolmachtigde aanstellen niet mogelijk is bij cash uitbetaling, vallen ouderen soms zonder pensioen vallen wanneer ze op het moment van de aanbieding in het ziekenhuis waren opgenomen, niet tijdig de deur openden, enz. Gemiddeld 10% van de pensioenen en de uitkeringen kunnen bij de eerste aanbieding aan huis niet worden uitbetaald. Het probleem stelt zich dus voor ongeveer 10.000 mensen, een kwetsbare en minder mondige groep. Klachten bij de ombudsdienst voor de postsector worden dan ook bijna uitsluitend ingediend door familieleden of kennissen", aldus Sabien.

Minister Magnette bevestigde in zijn antwoord dat bpost zich wenst te houden aan de huidige werkwijze: "Ze beantwoordt aan de opdracht van openbare dienstverlening die aan bpost werd toevertrouwd en wil de uitbetaling van pensioenen en uitkeringen via zichtrekening aanmoedigen."

Sabien pleit toch voor een andere werkwijze om enigszins tegemoet te komen aan de problemen, die ongeveer 10.000 mensen ervaren: "Wie zijn of haar pensioen of uitkering cash uitbetaald krijgt, zou ook een rekeningnummer moeten opgeven. Wanneer het geld niet bij de eerste aanbieding kan worden bezorgd, stort bpost het op die rekening. De volgende maand wordt het opnieuw aan huis uitbetaald. Op die manier heeft betrokkene één maand de tijd om te verwittigen bij ziekenhuisopname of ander probleem, zonder dat er stopzetting is van betalingen aan huis. Wanneer men ook de tweede maand het geld niet kan aannemen bij de eerste aanbieding, dan geldt een systematische storting op rekening", besluit Sabien.