Al 19 gerechtsbodes kregen een opzegvergoeding


De vorige minister van Justitie, Stefaan De Clerck, besliste eind 2009 om het systeem van bodes ter terechtzitting te reorganiseren. "Dat zijn meestal gepensioneerde politiemensen, die de mensen de weg wijzen op de zitting van een rechtbank en daarmee een stuiver verdienen. De bodes hebben een belangrijke functie bij het onthaal van de rechtsonderhorigen, die zich vaak ongemakkelijk voelen, omdat ze naar de rechtbank moeten. Bodes kunnen die mensen opvangen, de weg wijzen en geruststellen in afwachting van de behandeling van hun dossier", zegt Sabien.

Volgens De Clerck waren er te veel bodes en waren ze onlogisch verdeeld over de rechtbanken. De Clerck wilde dus terecht minder bodes. Rechtszittingen met weinig volk of weinig risico hadden geen recht meer op bodes. De vijf hoven van beroep kregen elk een aantal "uren". Tijdens die uren mogen bodes werken. De rechtbanken mogen zelf beslissen waar ze nog bodes inzetten. Turtelboom zegde dat dit systeem "positief wordt ervaren" en nog steeds van kracht is.

Toch stapten 21 bodes naar de arbeidsrechtbank en het Arbeidshof om een vergoeding voor onterecht ontslag en een opzegvergoeding te vragen. In Antwerpen en Brussel kregen de bodes alvast gelijk van het Arbeidshof, ze kregen een opzegvergoeding. Hoeveel dit de overheid heeft gekost, kon Turtelboom vandaag niet zeggen. In Luik en Doornik lopen nog twee zaken van telkens één bode.

Volgens Turtelboom werd door deze maatregel 1,5 miljoen euro bespaard (Antwerpen: 302.000 euro, Brussel: 665.000 euro, Gent: 9.000 euro, Luik: 340.000 euro en Bergen: 250.000 euro).

De minister gaf nog mee dat de magistratuur de bodes wil behouden als de gerechtelijke arrondissementen hervormd worden: "Omdat de begroting van 2013 nog niet is goedgekeurd is het voorbarig om te beslissen welke maatregelen kunnen worden genomen. Er is voorlopig nog altijd een begrotingsdiscipline."