Vorig jaar 259 illegalen aangetroffen in politiezone Kouter


De vraag werd oorspronkelijk ingediend door Roland Defreyne uit Gistel, die tot 15 oktober 2012 kamerlid was.

Op het grondgebied van het ganse gerechtelijke arrondissement Brugge, dat nog acht andere politiezones (Brugge; Blankenberge/Zuienkerke; Damme/Knokke-Heist; Beernem/Oostkamp/Zedelgem; Ardooie/Pittem/Ruiselede/Tielt/Wingene/Lichtervelde; Oostende; Bredene/De Haan; Middelkerke) omvat, werden vorig jaar 1.651 illegalen aangetroffen. Voor dit jaar (tot 10 september) is er in het arrondissement met 901 aangetroffen illegalen wel een daling te noteren. In 2010 waren dat er nog 1.949, 2.286 in 2009, 2.478 in 2008 en 1.696 in 2007.

Het fenomeen van de mensensmokkel doet zich binnen het arrondissement voor in drie regio's: de kusthavens van Zeebrugge en Oostende en de parkings langs de E40 gelegen op het grondgebied van de politiezone Kouter, dat ook wordt doorkruist door de
snelwegen E403 (A17) en A10.

"Op die parkings was het vrij rustig tot 2010. Daarna was er een stijging tijdens de maanden mei, juni, juli en augustus. De betere weersomstandigheden maken de trip dan minder hachelijk. Mensensmokkelaars droppen er illegalen uit alle hoeken van de wereld. Vervolgens klimmen de illegalen in een vrachtwagen om zo het havengebied van Calais binnen te komen en naar Groot-Brittannië te reizen", leert Sabien uit het antwoord.

"De aanreisroutes lopen vanuit Noord-Frankrijk (kampen Teteghem en Calais), waarbij ze in personenwagens of kleine bestelwagens aangevoerd worden; via het openbaar vervoer vanuit De Panne, waar de illegalen de tram nemen naar Oostende om daar de bus te nemen naar Jabbeke of Oudenburg; of vanuit het binnenland. 95% van de aangetroffen illegalen komen vanuit Frankrijk, hetzij toevallig (op een verkeerde vrachtwagen gestapt), hetzij georganiseerd met behulp van mensensmokkelaars."

Politionele maatregelen

Minister Milquet: "Zowel de lokale politiediensten als de federale wegpolitie hebben het preventief en zichtbaar toezicht op de parkings en in de nabije omgeving de laatste tijd (nog) opgevoerd, teneinde het afschrikeffect voldoende hoog te houden. Dit toezicht gebeurt niet enkel met de reguliere ploegen, maar ook ten gevolge van specifieke acties (bijvoorbeeld zichtbare actie op de afrit Jabbeke of zichtbare onderschepping langs de A18). Daarnaast is er een zeer nauwe samenwerking tussen de lokale en federale politiediensten binnen het arrondissement Brugge om het fenomeen van mensensmokkel op de parkings van nabij op te volgen en aan te pakken. Bij vaststelling van de aanwezigheid van een netwerk mensensmokkel, worden geïntegreerde, kleine operaties opgezet, met het oog op het vatten van mensensmokkelaars. Deze gerichte acties, gecoördineeerd door de FGP Brugge, onder de naam "Runner", "Hastapark" of "Bretel" zijn zeer succesvol en worden naar de toekomst toe onverminderd voortgezet. In 2011 werden 12 "acties Hastapark" en 2 "Bretel-acties" gehouden. Dit leidde tot 25 aanhoudingen. In 2012 werden 7 "Hastapark-acties" georganiseerd. Momenteel werden al 2 aanhoudingen verricht. Er wordt voorkeur gegeven aan dergelijke acties, eerder dan aan grote speracties, die doorgaans weinig succes hebben door het feit dat we vlug "verbrand" zijn. Dergelijke grootschalige acties vragen ook heel veel capaciteit, zijn wel mediageniek, maar heel erg weinig efficiënt."

Bestuurlijke maatregelen

Minister Milquet: "De gemeente Oudenburg heeft op de parking van Westkerke, langsheen de A18 richting Frankrijk, alle begroeiing weggehaald ter hoogte van het talud van de Noordstraat om de smokkelaars niet meer toe te laten om er hun schuilplaats te
maken. Daarnaast werden met de lokale landbouwers afspraken gemaakt om geen hoge gewassen (maïs) meer te telen in de nabije omgeving van de parking Westkerke. De Vlaamse overheid plaatste/plant een nieuwe en hogere afsluiting, een betere openbare verlichting en ANPR- en bewakingscamera's op de parking en in de nabije omgeving ervan. Op de parking van Jabbeke, langsheen de A10 richting Oostende, heeft de gemeente Jabbeke de nodige snoeiwerken uitgevoerd ter hoogte van het talud van de Legeweg om de smokkelaars niet meer toe te laten om er hun schuilplaats te maken."

Samenwerking met de openbare vervoersmaatschappijen

Minister Milquet: "Deze samenwerking loopt al geruime tijd op een discrete wijze. Beelden van de camera's worden gebruikt in gerechtelijke dossiers aangaande mensensmokkelaars. Ook in het protocolakkoord met De Lijn worden een aantal samenwerkingsvormen afgesproken, die in deze problematiek aangewend worden."