Slachtoffers ook voor het Hof van Beroep burgerlijke partij tegen daders


Momenteel kan een slachtoffer zich op drie wijzen burgerlijke partij stellen: door zelf een onderzoek op te starten door:
- een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter;
- door zich burgerlijke partij te stellen tijdens een lopend strafonderzoek;
- door zich burgerlijke partij te stellen op de zitting als de zaak voor de correctionele rechtbank komt.

"Dat is onvoldoende", zegt Sabien. "Slachtoffers van seksueel geweld durven zich vaak maar schoorvoetend bekend maken, andere slachtoffers vernemen pas van een pedofiliezaak tegen een dader die ook hùn dader was, als het te laat is. Daarom moet het slachtoffer zich ook nog op het Hof van Beroep burgerlijke partij kunnen stellen. Vandaag is dat onmogelijk en het wordt vaak gerechtvaardigd door te stellen ‘dat de rechten van de verdediging zou worden geschonden door de verdachte als het ware een aanleg te ontnemen'."

Sabien benadrukt dat slachtoffers eveneens rechten hebben en zich vaak in een zeer kwetsbare positie ten overstaan van de dader bevinden. "Het is vanuit de oprechte bekommernis voor deze slachtoffers dat dit wetsvoorstel de mogelijkheid wil inschrijven om zich ook in de fase van hoger beroep voor het eerst burgerlijke partij te kunnen stellen. Uiteraard past dit ook in de maatschappelijk toegenomen aandacht voor de rechten van slachtoffers en ligt dit in de lijn van andere wetgevende initiatieven in deze zin", besluit Sabien.