Politiezones ontkennen hoge cijfers zelfdoding


Tussen 2007 en mei 2011 waren er 121 zelfdodingen en 27 pogingen daartoe in de gebouwen van Belgische politiecommissariaten. Na een daling in 2008 en 2009 is er vanaf 2010 een stijgende tendens waar te nemen. Dat blijkt althans uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Battheu.

Maar de politiekorpsen zelf ontkennen de cijfers. In Vlaanderen is politiezone Gent het zwaarst getroffen. Volgens de cijfers van Milquet gaat het om een poging en vijf dodingen. Maar Manuel Mugica Gonzalez, woordvoerder van politiezone Gent, spreekt dat tegen. 'Ik heb het in de statistieken opgezocht. Er zijn tussen 2007 en nu zeven zelfmoordpogingen geweest, maar daarbij is geen enkele dode gevallen. Als een iemand wordt opgepakt en men vermoedt dat de betrokkene opgesloten zal worden in een cel, ondergaat hij eerst een veiligheidsfouille om na te gaan of hij geen wapens bij zich heeft waarmee hij ons of zichzelf kan verwonden. Vlak voor die persoon echt de cel in gaat volgt er een opsluitingsfouille: alles waarmee hij of zij zichzelf kan kwetsen zoals een broekriem, kettingen, juwelen, nylonkousen of een bh, wordt afgenomen. Natuurlijk kun je je nog altijd met een hemd of broek verhangen, maar om de 15 minuten controleren we door het doorkijkluik. En via een telefoon kunnen we horen wat er in de cel gebeurt. Camera's zijn er nog niet maar die komen er aan.'

Preventie op het werk

Ook Johan Berckmans, woordvoerder van de politiezone Brussel West, ontkent het cijfer dat door Milquet is verspreid. Volgens de minister zouden er twee zelfdodingen tussen 2007 en 2011 geweest zijn. 'Ik heb het nagekeken maar er is geen enkele zelfdoding geweest', zegt Berckmans.

In Brussel Zuid zouden vijf mensen een poging hebben ondernomen en zes mensen effectief zelfmoord hebben gepleegd. De woordvoerder kon het pas vandaag officieel checken, maar hij herinnert zich maar één zelfdoding en dat was dan nog vóór 2007.

Op het kabinet van Milquet konden ze gisteren nog geen antwoord geven hoe het verschil in cijfers mogelijk is. De cijfers zouden verzameld zijn door het Comité ter preventie en bescherming op het werk. Volgens Johan Berckmans van Brussel West kan het ook niet slaan op politiemensen die een einde aan hun leven hebben gemaakt: 'In onze zone gaat het in die periode om één politieman en hij pleegde de zelfdoding niet in het politiecommissariaat maar thuis.'

Bron: De Standaard, 6 december 2012.