Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 17 december 2012


Open Vld keurde de volgende belastingen af:

- heffing van een belasting op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als leegstand voor het aanslagjaar 2013 (opbrengst in 2012: 130.500 euro)

"Zoals gesteld bij de invoering van deze belasting enkele jaren geleden, gaat Open Vld ermee akkoord om een inventaris op te maken om leegstand tegen te gaan. Er zijn maatregelen nodig wanneer leegstand een speculatieve bedoeling heeft. Maar wat in geval men om een of andere reden een gebouw niet verkocht krijgt?", stelt Sabien.

"Open Vld meent dat de GECORO de taak heeft om de lijst te doorlopen en te adviseren. Met 1.500 euro voor een volledig gebouw of woonhuis ligt het tarief ook hoger dan in andere gemeenten (bijvoorbeeld in Kortrijk 990 euro)."

Sabien wijst er nog op dat de stad in sommige gevallen het slechte voorbeeld geeft en vraagt het stadbestuur ook positieve maatregelen te nemen: "In Gent bijvoorbeeld krijgen handelaars een premie wanneer ze hun gevel renoveren."

- heffing van een belasting op niet-bebouwde gronden en percelen voor de aanslagjaren 2013 t.e.m. 2017 (opbrengst in 2012: 16.513 euro)

Op de vraag van Open Vld om een evaluatie te maken van deze belasting werd ingegaan. 

- heffing van een retributie op de aanvragen tot of melding van het exploiteren of veranderen van hinderlijke inrichtingen en op de mededeling van een kleine verandering voor de aanslagjaren 2013, 2014 en 2015 (opbrengst in 2012: 15.100 euro)

- heffing van een directe belasting op de bank- en daarmee gelijkgestelde instellingen en op de brandstofverdelingsapparaten voor de aanslagjaren 2013, 2014 en 2015 (opbrengst in 2012: 9.530 euro)

- heffing van een belasting op het plaatsen van terrassen of gelijkaardige constructies, koopwaren, verkoopsautomaten, publiciteits- en aanhangwagens op het openbaar domein voor de aanslagjaren 2013, 2014 en 2015 (opbrengst in 2012: 15.193 euro)

"Zoals bij de invoering van deze belasting is er weer een gebrek aan inspraak. Noch de horeca, noch de middenstand konden hun stem laten horen. Open Vld blijft erbij dat er geen enkele reden is voor deze belasting. De horeca heeft het al moeilijk genoeg. Een afscheidscadeau van de schepen van Financiën, die uit de middenstandszuil komt en ook verantwoordelijk was voor de invoering?", vraagt Sabien zich af.

Open Vld keurde volgende belasting wel goed:

- heffing van een belasting ter bestrijding van verkrotting van gebouwen en woningen voor het aanslagjaar 2013 (opbrengst in 2012: 2.970 euro)

De voorbije jaren bedroeg die belasting 100 opcentiemen op de heffing ter bestrijding van verwaarloosde en/of verkrotte gebouwen en/of woningen. Door een arrest van het Hof van Cassatie van 24 mei 2012 mogen er  geen gemeentebelastingen meer worden gevestigd op gewestelijke belastingen die het kadastraal inkomen als grondslag hebben.

Het nieuw reglement voorziet in een eigen gemeentelijke heffing, los van de gewestelijke heffing. De belasting is pas verschuldigd vanaf het ogenblik dat het pand gedurende 12 maanden op de inventaris is opgenomen en is telkens verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van 12 maanden verstrijkt. Het basistarief van de heffing wordt gelegd op 1.500 euro, naar analogie met de heffing op leegstand.

Gezien de geringe opbrengst zijn extra inspanningen aangaande deze doeltreffende belasting misschien aangewezen.