Justitie onderzoekt uitbreiding gevangenis Ieper


Sinds 2005 zijn er grondige verbouwings- en uitbreidingswerken aan de gang in de gevangenis van Ieper. Het onthaal zal professioneler verlopen en er zal onder andere een deftige onthaalruimte zijn voor bezoekers en familie van de gedetineerden. De werken aan de ruwbouw zijn afgelopen, maar nu moeten nog de keuken, de kantoren en de ontvangstruimte worden afgewerkt. 

"Begin september vorig jaar legde de ministerraad een extra schijf van 2,5 miljoen euro vast voor de afwerking van de gevangenis. De opening van de offertes voor de openbare aanbesteding werd vastgesteld op 11 december 2012. Na onderzoek van de ingediende offertes en voorstel tot gunning wordt verwacht dat het budget dit voorjaar kan worden vrijgemaakt. Aansluitend zullen de werken kunnen starten", leert Sabien uit het antwoord van de staatssecretaris.  

Uitbreiding  

"Na de uitvoering van de geplande werken zullen er echter geen extra cellen zijn. Die zouden wel van pas komen. Er zitten immers gemiddeld 110 gedetineerden in de Ieperse gevangenis, terwijl er een capaciteit van 60 is. Er kan nochtans worden uitgebreid. De gebouwen achteraan hebben nog een gelijkvloers met twee verdiepingen erop gekend. Momenteel is daar, in tegenstelling tot het hoofdgebouw, alleen een gelijkvloers met cellen", stelt Sabien. 

 

Verherstraeten gaf nog mee dat er vanuit Justitie een vraag is gekomen om te onderzoeken of er uitbreidingsmogelijkheden zijn door de achterste gebouwen hoger op te trekken: "Een en ander zit nog maar in een onderzoekende fase. Momenteel
loopt er binnen de Regie der Gebouwen een stabiliteitsonderzoek om na te gaan
of en op welke manier de gevangenis van Ieper kan worden uitgebreid. Vervolgens
zal een projectvoorstel worden uitgewerkt met timing, prijsraming en uitvoeringsmodaliteiten op basis waarvan de definitieve beslissing kan worden
genomen."

Sabien is tevreden dat momenteel toch een uitbreiding van een West-Vlaamse gevangenis wordt overwogen: "Bij de lancering van het Masterplan Gevangenissen in 2008 heb ik bij de toenmalige ministers van Justitie Jo Vandeurzen en Stefaan De Clerck aangeklaagd dat onze provincie uit de boot viel. De afgelopen jaren kwamen er bijvoorbeeld wel plaatsen bij in de gevangenis van Merksplas, Sint-Gillis, Everberg, Turnhout, Leuven en Hoogstraten. Hopelijk komen er binnenkort ook in onze regio cellen bij."



 



Emmily
Talpe, voorzitter van Open Ieper, reageert ook tevreden op de plannen en zal in
de gemeenteraad vanavond naar het standpunt van het stadsbestuur vragen.