'Verplicht ouders inkomen te tonen'


Hoeveel alimentatie moeten ouders voor hun kinderen betalen als ze uit elkaar gaan? Het is het onderwerp voor heel wat geruzie. Als ouders er onderling niet uitkomen, beslist de rechter. Maar ook dat lost de conflicten niet altijd op.

De wet van 19 maart 2010 had tot doel om de berekening van de onderhoudsbijdragen te objectiveren, zodat de bedragen voorspelbaarder en gelijker zouden worden. En de rechters moeten hun beslissing uitvoeriger motiveren. Dit alles in de hoop dat er dan minder discussies tussen de ouders gevoerd worden. En dat de partij die moet betalen, de hoogte van het bedrag zou begrijpen en dus beter zou aanvaarden.

De Hogeschool Gent onderzocht nu wat de invloed van de wet is. Ze vergeleek 1.036 vonnissen uit 2009 met 958 vonnissen uit 2011.

'De wet heeft gezorgd voor meer transparantie omdat de rechters hun beslissingen meer motiveren. Maar de toegekende bedragen door jeugdrechters zijn niet veranderd en er is geen objectievere berekening van de bedragen', zegt Rozemie Defrancq, promotor van het onderzoek. 'Wij zijn er ook geen voorstander van om een berekeningsmethode wettelijk op te leggen', zegt Defrancq. 'Want elke situatie is verschillend. Wij vinden wel dat de wetgever moet nadenken over en stok achter de deur voor ouders die niet willen meewerken en bijvoorbeeld niet aan de rechter willen meedelen hoe hoog hun inkomen is. Want dan kan de rechter alleen een voorlopig bedrag bepalen.'

Volgens de onderzoekers heeft de wet het begrip 'buitengewone kosten' ook te strikt gedefinieerd zodat ze eigenlijk niet werkbaar is.

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) die mee aan de basis lag van de wet van 2010, heeft een wetsvoorstel klaar om te sleutelen aan die buitengewone kosten. 'De ouder die de buitengewone kosten maakt, vraagt vaak niet op regelmatige basis aan de andere ouder om mee te betalen. Als die bijvoorbeeld zes jaar wacht om de afrekening te maken, ziet de ouder die moet betalen zich geconfronteerd met een enorm bedrag. Na zoveel tijd is controle van de afrekening ook nog moeilijk.'

Er moet in de toekomst op regelmatige basis afgerekend worden. En de vordering van buitengewone kosten verjaart na vijf jaar', zegt Lahaye-Battheu.

Bron: De Standaard, 25 februari 2013.