Begrotingscontrole geeft extra zuurstof aan economie


De begrotingsinspanning die geleverd wordt is de grootste structurele inspanning sinds ons land lid werd van de monetaire unie. De regering bouwt dit jaar het tekort structureel af met 1% BBP. De regering volgt hiermee de aanbevelingen op van o.m. het IMF en de Hoge Raad voor Financiën. Open Vld heeft er alles aangedaan om van deze begrotingscontrole een zo ernstig mogelijke oefening te maken. De toets is nu aan Europa.

Nieuwe belastingen beperkt

 De inspanning die geleverd wordt is een evenwichtige inspanning, zonder schade aan de economie te berokkenen of jobs te vernietigen. Tijdens de onderhandelingen heeft Open Vld er resoluut voor gekozen om op dit moment nieuwe belastingen zoveel mogelijk te beperken. Concreet betekende deze houding dat Open Vld  de voorbije uren en dagen - in een eenzame strijd - een hele reeks belastingverhogingen van tafel heeft geveegd: verhoging van taks op alle verzekeringsproducten, advocaten onderwerpen aan btw, invoering van nieuwe bedrijfsbelastingen, verruiming van het toepassingsgebied van de roerende voorheffing, extra lasten op spaardeposito's, verder uithollen van aftrekbaarheid representatie- en restaurantkosten, meerwaarden op aandelen, belasting op intercommunales, etc.

De staat gaat verder op dieet

Tegelijk bespaart de overheid verder bij zichzelf door een hele reeks extra besparingen bij de overheid en in de sociale zekerheid. In de sociale zekerheid wordt onder meer bespaard door het verder uitdiepen en op kruissnelheid brengen van hervormingen in de arbeidsmarkt en activering. Ondanks die besparingen worden er voor justitie en asiel/migratie/armoedebestrijding extra middelen uitgetrokken, onder meer om de langere winteropvang te betalen die nodig was door het koude weer.

Focus op KMO's

Een economisch klimaat waar investeringen en jobs mogelijk zijn, blijft voor Open Vld een topprioriteit. Daarom werd een belangrijke liberale vraag ingewilligd: de verlaging van de roerende voorheffing op dividenden voor wie in KMO's investeert. Eveneens werd definitief vastgelegd dat de monsterboete van 309% niet meer van toepassing zal zijn op restaurantkosten, ook niet op hangende zaken. Tegenover de verhoging van de liquidatiebonus van 10% naar 25% heeft Open Vld de voorgenoemde vermindering van roerende voorheffing op dividenden van KMO's geplaatst. Hierdoor wordt tegemoet gekomen aan de financieringsbehoefte van KMO's. KMO's zijn de ruggengraat en de motor van onze economie, maar hebben het vandaag vaak moeilijk om investeringen en groei te financieren. De verlaagde roerende voorheffing geeft hen die nodige extra financiële zuurstof.