Voetgangers en fietsers kunnen voortaan 20.000 doodlopende wegen gebruiken


"Veel wegbeheerders plaatsen het standaard F45bord: doodlopende weg aan het begin van zo'n weg, waardoor die dus doodloopt voor alle weggebruikers. Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen in Vlaanderen al van de 27.104 F45borden: doodlopende weg bijna 75% doorlopend is. Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen, die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de weg", zegt Sabien.

"Als we het stappen en fietsen als duurzaam vervoermiddel willen bevorderen als alternatief voor het autogebruik, moeten we ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld tijdswinst is. Voetgangers en fietsers kunnen die vaak realiseren door gebruiken te maken van die, nu vaak onbekende, voor hen doorlopende straten."

Steun van Voetgangersbeweging, Fietsersbond, Trage Wegen, enz.

Een jaar geleden nam de Voetgangersbeweging, met steun van onder andere de Fietsersbond en Trage Wegen, hierover ook een initiatief. Ze vroegen alle steden en gemeenten om de doodlopende straten op hun grondgebied in kaart te brengen. Ze boden hen onder andere ook stickers aan, waarop het symbool van een voetganger en fietser afgebeeld staat, die aan de bovenkant van het verkeersbord F45bord: doodlopende weg kunnen worden aangebracht om te signaleren dat de weg niet doodloopt voor voetgangers en fietsers. Meer dan 50 gemeenten gingen ondertussen in op dat aanbod.

Met het goedgekeurde wetsvoorstel van Sabien wordt dat initiatief ook juridisch in orde gebracht.

 Voetgangers en fietsers kunnen voortaan 20.000 doodlopende wegen gebruiken