Forse stijging van aantal gepersonaliseerde nummerplaten


"De stijging van het aantal nummerplaten waarbij de autobestuurder zelf de combinatie van cijfers en letters mag kiezen, is opvallend, want de afgelopen jaren reikte de Dienst Inschrijvingen Voertuigen er steeds minder uit: 2.669 in 2009 (opbrengst: 1,83 miljoen euro), 2.361 in 2010 (opbrengst: 1,74 miljoen euro) en 2.029 in 2011 (opbrengst: 1,67 miljoen euro)", stelt Sabien.

Nochtans zijn de gepersonaliseerde nummerplaten niet goedkoper geworden. Sinds de invoering van de Europese nummerplaat, met zeven tekens, op 15 november 2010 kosten ze 1.000 euro. Daarvoor kostten dergelijke nummerplaten, met zes tekens, 620 euro.

"Wathelet stelde ook nog dat de analyse, om het aantal combinaties van letters en cijfers uit te breiden met het oog op een liberalisering van de gepersonaliseerde nummerplaten, bezig is. Daarbij zullen alle combinaties binnen een cluster van acht tekens mogen worden gebruikt, met variabele combinaties van één tot acht tekens", zegt Sabien, die hoopt dat ze - zoals aangegeven door de staatssecretaris - vanaf volgend jaar kunnen worden gebruikt. "Dan zal iedereen, die dat wil, volledig vrij zijn om nummerplaat te kiezen."

Andere speciale nummerplaten

Over de invoering van enkele andere speciale nummerplaten gaf Wathelet volgende stand van zaken mee.

"De nummerplaten voor landbouwtractoren zullen vanaf 1 juni 2013 beschikbaar zijn. Ze moeten vermijden dat de tractoren in de transportsector worden ingezet, gezien ze genieten van het fiscaal gunstige brandstofregime", leert Sabien uit het antwoord.

"Er wordt ook gewerkt aan een speciale nummerplaat voor bromfietsen en auto's zonder rijbewijs (brommobielen). Op die manier kunnen agenten direct zien in welke categorie een voertuig valt. Tot slot is er ook een zuivere exportplaat met beperkte geldigheid in de maak, een kentekenplaat die volledig losstaat van de huidige transitplaat.