Sabien pleit voor derde bagage-afhandelaar op Zaventem


"Hoewel we de ongerustheid van het Swissport-personeel kunnen begrijpen, kan het niet dat de arbeiders de hele luchthaven platleggen. De teller stond gisteren al op 10.000 wachtende koffers, 60 afgeschafte en 100 vertraagde vluchten. De reiziger is hiervan het onterechte slachtoffer", aldus Sabien.

Daarom pleit Open Vld voor een derde bagage-afhandelaar, naast Aviapartner en Swissport (het vroegere Flightcare) die nu elk ongeveer 50% van de trafiek behandelen. Een Europese verordening verplicht een derde bagage-afhandelaar op Europese luchthavens vanaf 2024. Intussen is op basis van het Koninklijk Besluit van 6 november 2010 het aantal grond-afhandelaars op Zaventem berperkt tot twee en mag een derde afhandelaar vanaf 24 miljoen passagiers of 650.000 ton vracht per jaar. Onze nationale luchthaven haalt vandaag ongeveer 18,9 miljoen passagiers en 460.000 ton vracht.

Sabien: "Extra concurrentie is dus wenselijk en zou niet alleen de dienstverlening aan de reizigers verbeteren. Ook zullen de gevolgen van een staking bij een van de drie afhandelaars voor de reizigers veel geringer zijn. Daarnaast is het ook wenselijk om garanties op een minimale dienstverlening te voorzien." BAC, de exploitant van de luchthaven, is ook vragende partij.