Staat nog steeds eigenaar van 1.035 rijkswachterswoningen


Van deze 1.035 woningen worden er nog 406 effectief bewoond door oud-rijkswachters. Zij genieten een uitdovend recht op behoud van deze woongelegenheden. Wanneer zij het pand verlaten, draagt de federale politie de eigendom over aan de Regie der Gebouwen die het dan openbaar te koop of ter beschikking stelt van een FOD. 389 logementen werden zo reeds verkocht. Een verkoopoperatie in 2006 bracht destijds bijvoorbeeld €32 miljoen op.

De opbrengt wordt gestort in het financieringsfonds van de Regie der Gebouwen die daarmee haar werkingsopdrachten financiert. Het betreft doorgaans onderhoudsopdrachten, verbouwingen en investeringen.

Sabien: "Het is positief dat de overheid dit soort patrimonium afstoot. Het is vooreerst niet onze taak om woongelegenheden te verhuren. Daarnaast spijst de verkoop de kas van de Regie der Gebouwen, die dat geld goed kan gebruiken om vele kostbare onroerende goederen te beheren. Tot slot komen er meer woongelegenheden op de markt waardoor de zoektocht voor vele gezinnen vergemakkelijkt wordt."

Verherstraeten liet aan Sabien verstaan dat de Regie der Gebouwen in de periode 2013-2015 20 miljoen euro moet putten uit de verkoop van onroerende goederen. Daar zullen ongetwijfeld opnieuw een aantal rijkswachterslogementen bij zijn.