Dinsdag actuadebat over Fyra-debacle in Kamercommissie Infrastructuur


Sabien: "Wij steunen uiteraard de beslissing van de NMBS om het contract op te zeggen. De mankementen en veiligheidsproblemen die opdoken zijn ronduit hallucinant en onaanvaardbaar. De getrokken conclusie was dus de enige optie. We zijn blij dat de NMBS, mede op vraag van het parlement, steeds voorzichtig heeft geageerd in het Fyra-dossier. De maatschappij heeft bijvoorbeeld geen enkel treinstel in eigendom en een bankgarantie op het betaalde voorschot. De financiële schade zal daardoor hopelijk beperkt blijven."

Sabien wil dinsdagnamiddag met haar collega's, de betrokken CEO en minister in debat treden over de totstandkoming van het contract, de homologatie en indiensttreding en de verbreking van de samenwerking. "En daarnaast moeten we ook kijken hoe we de reizigers een volwaardig, betrouwbaar en betaalbaar alternatief kunnen bieden voor de oude beneluxtreinen", besluit Sabien.

Eerder deze week werd al beslist om op dinsdag 18 juni daarover in Nederland een rondetafelgesprek te organiseren, met vertegenwoordigers uit de Belgische en Nederlandse Kamercommissies, de NS, ProRail, NMBS, Infrabel en AnsaldoBreda.