Elke dag 35 diefstallen in treinen en stations


In 2011 werden in totaal 13.236 diefstallen vastgesteld en 6.603 in het eerste semester van 2012. Uit het antwoord van Milquet kan ook nog worden geconcludeerd dat ruim twee derden van de diefstallen plaatsvinden in stations.


 

 


 

 

STATIONS


 

 

TREINEN


 

 

TOTAAL


 

 

 


 

 

lokale politie


 

 

federale spoorwegpolitie


 

 

totaal


 

 

lokale politie


 

 

federale


 

spoorwegpolitie


 

 

totaal


 

 

 


 

 

2011


 

 

5.851


 

 

3.352


 

 

9.203


 

 

2.286


 

 

1.747


 

 

4.033


 

 

13.236


 

 

2012


 

(eerste semester)


 

 

2.935


 

 

1.356


 

 

4.291


 

 

1.070


 

 

702


 

 

1.772


 

 

6.063


 


Drie veiligheidspijlers

"Het aantal diefstallen is een van de parameters om de objectieve (on)veiligheid te meten. Daarnaast is er ook een subjectief (on)veiligheidsgevoel. Uit een interne tevredenheidsenquête van de NMBS blijkt dat één treinreiziger op vijf zich vorig jaar onveilig heeft gevoeld in de trein en bijna een kwart in het station", stelt Sabien, die daarom minister Labille aan de tand voelde in de Kamercommissie Infrastructuur over het veiligheidsbeleid van de NMBS in het algemeen.

De NMBS nam vorig jaar op drie terreinen initiatieven om de veiligheid te verhogen:

- het aantal veiligheidsagenten van Securail werd opgevoerd van 479 naar 523;

- er hingen ook nooit zoveel bewakingscamera's aan de buiten- en binnenkant van de stations (vorig jaar kwamen er 600 bij zodat er nu 3.838 camera's hangen in 95 stations);

- er lopen ook steeds meer samenwerkingsovereenkomsten met de politie om lokale problemen in en om stations op te lossen.

Daarnaast doet de NMBS inspanningen om de sfeer in de stations zelf aangenamer en levendiger te maken: ze wil de stationshal nog meer openstellen voor winkeltjes, concerten, tentoonstellingen en allerlei activiteiten; de populaire fietspunten, waar je snel een kleine herstelling kan laten uitvoeren, worden dit jaar nog uitgebreid tot 15 stations in Vlaanderen; bij de omvorming van bepaalde stations zal er ruimte worden gecreëerd voor een mogelijke kindercrèche; enz.

Noodnummer

"Er is ook het gratis noodnummer van de NMBS: 0800/30.230. Ruim een jaar geleden werd er  in de Kamer een resolutie goedgekeurd, waarin aan de regering werd gevraagd maatregelen te nemen om dat nummer beter bekend te maken", zegt Lahaye-Battheu.

"Minister Labille verwees in zijn antwoord naar enkele initiatieven die de NMBS hieromtrent intussen al heeft genomen:

- Het gratis noodnummer staat sinds maart 2012 aangegeven op de vervoersbiljetten, met volgend opschrift: "Iets verdachts gezien? Bbel het noodnummer 0800/30.230".

- Eén keer per maand wordt een banner met het noodnummer op de pagina van de NMBS-Groep in de krant ‘Metro' gepubliceerd.

- De bekendmakingcampagne van dit noodnummer wordt op de reclamepanelen in de stations verspreid.

- Op de website van de NMBS werd er een rubriek ‘sociale veiligheid' toegevoegd. Daarbij worden het noodnummer en ook enkele veiligheidstips vermeld.

- De gemeenten en andere partners worden bewust gemaakt voor de verspreiding van het noodnummer, bijvoorbeeld via het gemeentelijk informatieblad.

- enz."