Rijbewijs niet langer verliezen bij fietsen onder invloed


Momenteel kan de politierechter je naast een boete van 200 tot 2000 euro ook een rijverbod opleggen van een maand tot vijf jaar of levenslang wanneer je je onder invloed van drank, drugs of geneesmiddelen met een voertuig verplaatst.

Bovendien kan de rechter opleggen dat je opnieuw moet slagen voor een examen of medische onderzoeken moet ondergaan om je rijbewijs terug te krijgen. Maar de verkeerswet maakt geen onderscheid tussen bestuurders van gemotoriseerde voertuigen waarvoor een rijbewijs is vereist, motorvoertuigen waarvoor geen rijbewijs is vereist (bijvoorbeeld bromfietsen klasse A) en niet-gemotoriseerde voertuigen (bijvoorbeeld fiets, step, rolschaatsen).

Sabien: "Er kan maar een draagvlak voor het verkeersveiligheidsbeleid zijn indien de vervolging en bestraffing van verkeersinbreuken afgestemd zijn op de aard en oorzaak ervan. Hoewel bijvoorbeeld het rijden onder invloed op een fiets evenzeer een gevaar betekent voor de verkeersveiligheid, heeft het geen zin om het rijbewijs van de bestuurder in te trekken. Dat zorgt alleen maar voor onbegrip en verwarring bij de burger en het komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Een geldboete moet dan volstaan.

"Daarom dient Sabien een wetsvoorstel in waardoor "het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig niet kan uitgesproken worden wanneer de overtreding werd begaan met een voertuig dat niet aan een rijbewijs onderworpen is".