Gevangenis van Ieper kan uitbreiden met zestig cellen


Na een parlementaire vraag van Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu aan staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) blijkt dat de Ieperse gevangenis kan uitbreiden.'Als het gewicht wordt beperkt, dan is een uitbreiding van de Ieperse gevangenis zelfs mogelijk op de bestaande paalfundering', zegt Lahaye-Battheu. De bestaande fundering moet enkel worden versterkt als er twee verdiepingen met zestig nieuwe cellen bijkomen.

'Dat betekent niet dat die extra cellen er ook zeker komen', zegt Lahaye-Battheu. 'Maar ik ben al blij dat het overwogen wordt om een West-Vlaamse gevangenis op te nemen in het Masterplan Gevangenissen. In 2008, bij de eerste lancering van dit plan, was daar nog geen enkele sprake van.'

In de gevangenis wordt wel al een vijftal jaren volop gerenoveerd, maar die werken liggen nu stil. 'Omdat het veiligheidsglas niet wordt geleverd. Nochtans had de ruwbouw vorig maand al af moeten zijn. Verherstraeten heeft gezegd dat er grote hoop is dat de vertraging beperkt blijft. De afwerkingsfase, die pas daarna kan beginnen, is al aanbesteed en de nodige kredieten zijn vastgelegd.'

Bron: Het Nieuwsblad, 26 juni 2013.

 

Onderzoek toont aan dat gevangenis kan uitbreiden

"De funderingen van de Ieperse gevangenis zijn sterk genoeg om een eventuele uitbreiding te dragen, als het gewicht beperkt wordt." Dat heeft staatssecretaris van de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) geantwoord op een vraag van Poperings volksvertegenwoordigster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Hij gaf meteen ook mee dat de werken aan de gevangenis vertraging opgelopen hebben door een levering van slecht veiligheidsglas.

"Sinds 2005 zijn er grondige verbouwingswerken aan de gang in de gevangenis van Ieper. Na de uitvoering van die werken zullen er echter geen extra cellen zijn, al zouden die wel van pas komen. Er zitten gemiddeld 110 gedetineerden in de Ieperse gevangenis, terwijl er een capaciteit van 60 personen is. Achteraan de gebouwen is nu slechts een gelijkvloerse verdieping met cellen, maar dat kan eventueel opgetrokken worden", stelt Lahaye-Battheu. Justitie liet nu onderzoeken of de funderingen bestand zouden zijn tegen een eventuele uitbreiding aan het achterste gebouw. "Als het gewicht wordt beperkt, dan is een uitbreiding van de Ieperse gevangenis mogelijk op de bestaande paalfundering", aldus staatssecretaris Servais Verherstraeten in een antwoord op een vraag van Battheu. "Indien wordt geopteerd voor twee bijkomende verdiepingen (60 cellen) moet de bestaande fundering worden versterkt, wat technisch mogelijk lijkt." Er is hierover evenwel nog geen enkele beslissing genomen. "Als de uitbreiding van de gevangenis van Ieper zou worden goedgekeurd door de federale regering, moet er nog duidelijkheid komen over de kosten, de behoeften en de mogelijkheden van een dergelijk project", legt de staatssecretaris uit. Lahaye-Battheu is tevreden dat momenteel toch een uitbreiding van een West-Vlaamse gevangenis wordt overwogen.

Veiligheidsglas

De verbouwingswerken aan de Ieperse gevangenis liggen ondertussen al enige tijd stil. "De levering van het nodige veiligheidsglas vormt een probleem", vervolgt Verherstraeten. "Het geleverde glas beantwoordt niet aan de bepalingen van het lastenboek. De ruwbouw moest eigenlijk vorige maand al af zijn. We hopen de vertraging te kunnen beperken. Tegen eind 2015 moet alles klaar zijn."

Bron: Het Laatste Nieuws, 26 juni 2013.