Kamers voor minnelijke schikking in nieuwe familierechtbanken


"In de familierechtbank zullen alle beslissingen rond één familie in één dossier worden samengebracht en door één magistraat worden behandeld. Op die manier moet de versnippering van bevoegdheden in familiezaken tussen het vredegerecht, de rechtbank van eerste aanleg en de jeugdrechtbank een halt worden toegeroepen en moeten een aantal procedures versoepeld", zegt Sabien.

Dankzij een amendement van Sabien op het lijvige wetsvoorstel zullen alvast familiale geschillen eventueel in kamers voor minnelijke schikking kunnen worden beslecht. "Op termijn zouden in alle rechtbanken kamers voor minnelijke schikking moeten worden geïnstalleerd. Die moeten het aantal arresten en vonnissen fors doen dalen en de gerechtelijke achterstand bijgevolg gunstig beïnvloeden", zegt Lahaye-Battheu, die daartoe een wetsvoorstel had ingediend.

Minnelijke schikkingen

Uit cijfers blijkt dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van het systeem van minnelijke schikking, die kan worden voorgelegd - door een partij of met instemming van beide partijen - aan de rechter.


 

 


 

 

2007


 

 

2008


 

 

2009


 

 

2010


 

 

2011


 

 

aanvragen minnelijke schikking


 

 

122.412 


 

 

107.127   


 

 

85.966 


 

 

86.962


 

 

80.780


 

 

processen-verbaal van verzoening


 

 

26.166


 

 

23.583


 

 

18.871


 

 

18.728


 

 

17.251


 

 

processen-verbaal van
  niet-verzoening


 

 

95.594


 

 

86.997


 

 

68.965


 

 

69.068


 

 

65.545


 

 

"Alleen de vredegerechten konden cijfers bezorgen (zie tabel); de rechtbanken van eerste aanleg, de rechtbanken van koophandel, de arbeidsrechtbanken en de politierechtbanken niet, maar we kunnen ervan uitgaan dat minnelijke schikkingen daar weinig voorkomen. Ook bij de vredegerechten zijn de cijfers dalende, maar dat komt vooral omdat de verplichte poging tot minnelijke schikking in huurgeschillen is afgeschaft", stelt Sabien.

Kamers voor minnelijke schikking

"In kamers voor minnelijke schikking zouden de partijen in elke fase van een gerechtelijke procedure kunnen proberen om tot een akkoord te komen, met de nodige begeleiding en deskundige hulp van een magistraat. Dit kan vandaag niet in aparte kamers. Als de partijen toch geen overeenstemming zouden vinden, dan wordt de zaak naar een andere rechter doorverwezen, zodat de onafhankelijkheid van deze laatste gegarandeerd blijft en hij niet gehinderd wordt door enige voorkennis over het geschil", zegt Sabien.

"Door mijn wetsvoorstel wordt de taak van rechter-verzoener geherwaardeerd, naast de opdracht van een rechter om partijen door te sturen naar bemiddelaars of om uiteindelijk te beslissen in een geschil. De eerder aangenomen tekst voorzag in de mogelijkheid om bij de familierechtbank een kamer voor minnelijke schikking in te richten, in de nieuwe versie wordt deze mogelijkheid vervangen door een verplichting."