Nieuw en gerenoveerd gerechtsgebouw Ieper één geheel tegen eind dit jaar


"De gelijkvloerse verdieping, met de zittingszalen en het deel voorbestemd voor de Balie, zal vanaf september of oktober in gebruik worden genomen. Pas na de daaropvolgende terugkeer van de parketdiensten naar de hogere verdiepingen zal het gebouw weer langs de hoofdingang aan de Markt toegankelijk zijn. Het nieuwe en gerenoveerde complex zal dan één geheel vormen", stelt Sabien.

Het parket zal dus binnen een paar maanden het tijdelijk onderkomen in de D'Hondtstraat 13 kunnen verlaten. Het huurcontract van dat pand werd dan ook door de Regie der Gebouwen opgezegd tegen 31 oktober 2013.

Justitiehuis

Eerder was er sprake dat het Justitiehuis vervolgens tijdelijk haar intrek zou nemen in de D'Hondstraat 13, want ook daar moeten verbouwingswerken gebeuren. "Maar die verhuis gaat niet door. De dienst Justitiehuizen heeft dit geweigerd, gezien er nog geen concreet akkoord is van de Ministerraad over de renovatie van hun huidig pand op het Colaertplein 31, en men dus geen zicht had op de timing. Immers, in het regeerakkoord en de staatshervorming is een overdracht van de bevoegdheden van de justitiehuizen naar de Gemeenschappen voorzien", leert Sabien uit het antwoord van de staatssecretaris.

Loods in de Bloemenstraat

Tot slot, de loods in de Bloemenstraat 3 zal tot het einde van het huurcontract, dat nog loopt tot 30 september 2019, gebruikt worden als extra opslagruimte voor Justitie.