Renovatie Justitiehuis uitgesteld


De renovatie van het gerechtsgebouw en het Justitiehuis zijn dossiers die al lang aanslepen. Over dat eerste is er nu positief nieuws te melden. "Een jaar later dan aanvankelijk vooropgesteld zal de renovatie van het Ieperse gerechtsgebouw eind dit jaar voltooid zijn", aldus Poperings volksvertegenwoordigster Sabien
Lahaye-Battheu.

Zij stelde over het onderwerp een parlementaire vraag aan Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen. "Het deels nieuwe en deels gerenoveerde complex vormt vanaf eind 2013 één geheel dat via de hoofdingang op de Ieperse Grote Markt toegankelijk zal zijn. De gelijkvloerse verdieping, met de zittingszalen en het deel voor de Balie wordt vermoedelijk al vanaf september of oktober in gebruik genomen. Pas na de daaropvolgende terugkeer van de parketdiensten naar de hogere verdiepingen zal het gebouw langs de hoofdingang aan de Markt toegankelijk zijn", aldus Lahaye-Battheu. Dat betekent dat het parket, dat nu een tijdelijk onderkomen heeft in de D'Hondtstraat binnen een aantal maanden kan verhuizen. Het huurcontract voor het pand daar loopt dan ook eind oktober af.

Huurcontract

De renovatie van het Justitiehuis aan het Colaertplein wordt dan weer op de lange baan geschoven. De werken daar worden voorlopig afgevoerd, al is het gebouw nochtans aan wat opknapwerk toe. Normaal zouden de werken aanvangen na het einde van de renovatiewerken aan het Ieperse gerechtsgebouw, maar de verbouwingen staan nu niet langer op de planning. "De ministerraad moet nog een beslissing nemen in het dossier", aldus Lahaye-Battheu.

Het was ook de bedoeling dat de werking van het Justitehuis zou verhuizen naar het pand in de D'Hondtstraat tijdens de werken, maar aangezien het huurcontract afloopt is dat dus niet meer mogelijk. "Die verhuis gaat dus niet door. De dienst Justitiehuizen heeft dit geweigerd, gezien er nog geen concreet akkoord is van de ministerraad over de renovatie van hun huidig pand op het Colaertplein en er nog geen zicht is op de timing van de eventuele werken", zegt Lahaye-Battheu.

Bijkomende moeilijkheid is dat de zesde staatshervorming inhoudt dat de bevoegdheden van de justitiehuizen verhuizen van federaal naar Vlaams niveau. Het is dan ook de Vlaamse regering die binnenkort zal moeten beslissen over het feit of er al dan niet nog
verbouwingen volgen in het Justitiehuis. Een loods in de Bloemenstraat tenslotte zal tot het einde van het huurcontract, dat loopt tot 30 september 2019, gebruikt worden als extra opslagruimte voor Justitie.

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 juli 2013.

 

Gerechtsgebouw opent later

Het nieuwe en gerenoveerde gerechtsgebouw van Ieper zal pas eind oktober de deuren openen, een jaar later dan gepland. Het complex moet één geheel vormen, met een hoofdingang op de Markt. Het parket van Ieper zit tijdens de renovatiewerken in de gebouwen aan de D'Hondstraat. De geplande renovatie van het Justitiehuis op het Colaertplein in Ieper gaat mogelijk niet door. De ministerraad bereikte nog altijd geen akkoord. 'In het regeerakkoord en de staatshervorming is een overdracht van de bevoegdheden van de justitiehuizen naar de gemeenschappen opgenomen', zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

Bron: Het Nieuwsblad, De Standaard, 16 juli 2013.