Gebruik van "slimme camera's" in grensregio's wettelijk geregeld


Omdat er nogal wat twijfel bestond of ANPR-camera's mobiel mochten worden gebruikt, hadden de liberale volksvertegenwoordigers recentelijk een wetsvoorstel ingediend dat de camerawet in die zin wijzigt.

"Volgens die wet mocht de politie alleen mobiele camera's gebruiken bij "grote volkstoelopen". ANPR-camera's werden nu al op politiewagens gemonteerd, maar mochten alleen stilstaand worden gebruikt. Het goedgekeurde voorstel maakt mogelijk dat de politie voortaan ook met de wagens met ANPR-camera's mag rondrijden", reageert Lahaye-Battheu tevreden.

Spectaculaire daling van het aantal ernstige feiten van grenscriminaliteit

Onder andere door het gebruik van de ANPR-camera's daalde het aantal ernstige feiten van grenscriminaliteit de voorbije maanden spectaculair: van 63 in het eerste semester van 2012 over 33 in het tweede semester van vorig jaar tot 15 in het eerste semester van dit jaar. Dat staat in het antwoord dat minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet (cdH) gaf op een parlementaire vraag van onder andere Sabien.

"De officiële cijfers bevestigen de berichtgeving eerder deze maand door Focus-WTV, die zich bij verschillende politiezones had bevraagd. De minister benadrukt in haar antwoord terecht dat dat geen reden tot euforie mag zijn en dat de situatie van nabij moeten blijven worden opgevolgd", zegt Sabien.

"Er wordt ook verwezen naar enkele andere maatregelen, die aan de basis liggen van de gunstige evolutie. Er is het hernieuwde akkoord van Doornik tussen Frankrijk en België, dat op 18 maart 2013 werd ondertekend, over de grensoverschrijdende samenwerking tussen de politie en douanediensten. Daarnaast werden en worden, indien nodig, het federale interventiekorps van West-Vlaanderen en Henegouwen alsook de Gespecialiseerde Interventie Reserve regelmatig ingezet in de grensregio: als bijkomende ondersteunende patrouilleploegen (soms zelfs dagelijks) of voor zeer gerichte patrouille- en controleacties (soms wekelijks).

Extra budget voor 14 politiezones in grensstreken

Om de criminaliteit in de verschillende grensstreken nog efficiënter te bestrijden, gaf Milquet in haar antwoord ook nog mee dat 14 politiezones in grensstreken recentelijk elk een bedrag van ongeveer 50.000 euro hebben ontvangen, bijvoorbeeld om "slimme
camera's" aan te kopen. Het gaat om:

-      5 zones in West-Vlaanderen:

  • Ledegem/Menen/Wevelgem
  • Kortrijk/Kuurne/Lendelede
  • Alveringem/Lo-Reninge/Veurne
  • De Panne/Koksijde/Nieuwpoort
  • Heuvelland/Ieper/Langemark-Poelkapelle/Mesen/Moorslede/
    Poperinge/Staden/Vleteren/Wervik/
  • Zonnebeke

 

-      6 zones in Henegouwen:

  • Antoing/Brunehaut/Rumes/Tournai
  • Mouscron
  • Comines-Warneton
  • Celles/Estaimpuis/Mont-de-l'Enclus/Pecq
  • Bernissart/Péruwelz
  • Dour/Hensies/Honelles/Quiévrain

 

-      3 zones in Limburg (om drugscriminaliteit te bestrijden, die voortvloeit uit het nieuwe "wietpas"-beleid in Nederland:  Bilzen/Hoeselt/Riemst ; Dilsen-Stokkem/Maaseik; Lanaken/Maasmechelen