Uitwerken van cameraplan is volgende stap


Minister Joëlle Milquet kwam met de cijfers naar buiten op vraag van federaal volksvertegenwoordiger Bercy Slegers (CD&V) uit Wervik. "In de eerste helft van dit jaar waren er vijftien ernstige feiten van grenscriminaliteit, een heel pak minder dan de 63 feiten die tijdens de eerste helft van vorig jaar genoteerd werden", aldus Bercy Slegers. De cijfers gelden voor heel het grensgebied, van in het zuiden van West-Vlaanderen tot en met de politiezones in Doornik. De sterkste daling was te merken bij het aantal homejackings (van 33 naar 55) en het aanal ramkraken (van 15 naar 1) (zie tabel).

Patrouilles

"De cijfers tonen aan dat onze intensieve en geïntegreerde aanpak, de vele acties en de bestuurlijke en gerechtelijke maatregelen hebben gewerkt", aldus Milquet. "De resultaten mogen echter geen reden tot euforie zijn en we blijven de situatie op de voet volgen." Ook Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA is die mening toegedaan. "Waakzaamheid blijft geboden en we moeten blijven investeren in interventie en patrouilles", klinkt het. De cijfers tonen aan dat de criminaliteit verschuift. Er waren in 2012 duidelijk meer gevallen van grenscriminaliteit in ons land dan in Frankrijk. "Sinds september dit jaar is het echter omgekeerd", verduidelijkt Slegers. "Voor de eerste vier maanden van 2013 werden 24 feiten in Frankrijk genoteerd, in België waren dat er 12."

Camera's

Minister Milquet bevestigde ondertussen dat ze verder werkt aan het Frans-Belgisch plan om camera's te plaatsen aan beide kanten van de grens. "Er blijken echter juridische verschillen te bestaan tussen België en Frankrijk qua inzetmogelijkheden van de ANPR-camera's (ANPR staat voor automatische nummerplaatherkennig, nvdr.)", aldus Slegers. "In Frankrijk mogen bijvoorbeeld enkel gestolen voertuigen gekoppeld worden aan de ANPR-camera's én dit pas na uitdrukkelijk akkoord van de magistraat." Gisteren keurde de Senaat bij ons wel het wetvoorstel goed dat de ANPR-camera's binnenkort ook mobiel kunnen worden ingezet. "De camera's werden nu al op politiewagens gemonteerd, maar mochten alleen stilstaand worden gebruikt. Het goedgekeurde voorstel maakt mogelijk dat de politie voortaan ook met de wagens met ANPR-camera's mag rondrijden", zegt
federaal kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) uit Poperinge. In september vorig jaar was er een gezamenlijke actie waarbij meer dan 100 Franse en Belgische politiemannen werden ingezet. "Als we dit elk jaar opnieuw 1 à 2 keer organiseren, dan zullen mogelijke daders het signaal krijgen dat er aan de grens wordt gecontroleerd." Bercy Slegers wijst ook op de strenge straffen die tegen enkele verdachten van grenscriminaliteit werden uitgesproken door de rechtbank.