"Honderden dronken fietsers verliezen jaarlijks rijbewijs"


De West-Vlaamse hulpdiensten kregen zondagavond melding van een gewonde fietser. Een 37-jarige Bruggeling was samen met zijn dochter gaan fietsen. Toen het meisje onverwacht remde, sukkelde I.V. een gracht in. Bij zijn val raakte hij lichtgewond, waarop de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Ook de politie nam poolshoogte en liet de man blazen. Agenten stelden vast dat hij te veel had gedronken. "Zijn fiets werd daarop meegenomen naar het bureau en voor zes uur ingehouden", aldus Annemie Wittesaele van de politiezone Kouter. "Beetje streng? We hebben gewoon de wetgeving gevolgd. Die schrijft voor dat je in dronken toestand niets mag besturen, zelfs geen paard." Navraag leert dat de agenten van Jabbeke lang niet strikter zijn dan hun andere Vlaamse collega's.

Ook in Antwerpen, Leuven en Gent raken dronken fietsers regelmatig hun fiets kwijt. "We liggen niet op de loer. Maar als we een fietser al zwalpend over de weg zien rijden, of hem aantreffen bij een ongeval, dan nemen we gegarandeerd een  ademtest af", zegt Guy Bontinck, commissaris van politiezone Gent. "Een fiets enkele uren inhouden is geen straf. We doen dat uit voorzorg, om ernstige ongevallen te voorkomen. Na minstens zes uur kan de bestuurder zich aanmelden en opnieuw blazen. Is de test negatief, dan krijgt hij zijn fiets meteen terug."

Rechtszaak

Fietsers die véél te diep in het glas kijken, krijgen meteen met het gerecht te maken. "Wie 1,5 promille alcohol in zijn bloed heeft, of meer, verliest zijn rijbewijs voor zeker 15 dagen. Of hij nu met de wagen, brommer of fiets op weg is", zegt Nele Michiels van het parket van Leuven. "Afhankelijk van de omstandigheden (bijvoorbeeld bij een ongeval, red.) kan het ook tot een rechtszaak komen. Bij een veroordeling kan een dronken fietser zijn rijbewijs voor lange tijd kwijt zijn." Concreet kan een politierechter naast een boete van 200 tot 2.000 euro ook een rijverbod opleggen van een maand tot vijf jaar of zelfs levenslang.

Alleen maar onbegrip

Bij Open Vld schatten ze dat jaarlijks "een paar honderd" fietsers hun rijbewijs verliezen. "Daar willen wij een einde aan maken. Een bestraffing moet toch in verhouding staan tot de inbreuk", zegt het liberale Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu. "Het heeft dan ook geen zin om het rijbewijs in te trekken bij een fietser die onder invloed is. Dat zorgt alleen voor onbegrip."

Lahaye-Battheu heeft een wetsvoorstel klaar, dat in het najaar voorligt in het parlement. Indien het goedgekeurd wordt, riskeren dronken fietsers vanaf volgend jaar alleen nog een geldboete.

Bron: Het Laatste Nieuws, 6 augustus 2013.

 

"Dronken fietser kan rijbewijs niet meer kwijtspelen"

Kamerlid Sabien Lahaye- Battheu (Open Vld) wil niet dat fietsen onder invloed van alcohol nog langer kan worden bestraft met de intrekking van het rijbewijs. Ze dient een wetsvoorstel in om die inbreuk alleen te bestraffen met een
geldboete.

Sabien Lahaye-Battheu vindt de huidige straf te zwaar en meent dat een straf in verhouding moet staan tot de inbreuk. Dus heeft het geen zin om het rijbewijs in te trekken van een fietser die te diep in het glas heeft gekeken. Dat veroorzaakt volgens haar alleen maar onbegrip en verwarring bij de burger en komt de verkeersveiligheid niet ten goede.

Volgens het Kamerlid kan er enkel een draagvlak voor het verkeersveiligheidsbeleid zijn als de vervolging en de bestraffing van verkeersinbreuken afgestemd zijn op de aard en oorzaak ervan.

De verkeersspecialisten van coalitiepartners sp.a en CD&V reageren verdeeld.

"Wij steunen dit voorstel. De straf is inderdaad niet in verhouding tot de inbreuk. Hoe kun je juridisch uitleggen dat je je rijbewijs kunt verliezen als je niet met de auto rijdt?", aldus David Geerts (sp.a).

"Wij willen er wel over praten, maar zijn niet geneigd het voorstel te steunen", zegt Jef Van den Bergh (CD&V). "Haar voorstel gooit eigenlijk heel het wegreglement ondersteboven.

Als je een onderscheid gaat maken volgens het soort bestuurder, moet je ook het reglement gaan herschrijven. Ten tweede kun je niet het signaal geven dat je met de fiets meer mag dan als autobestuurder."

Deskundigen oneens

Ook bij de verkeerdeskundigen zijn de meningen verdeeld. "Eerst dit: het is ten zeerste aan te bevelen dat al wie zich op de weg begeeft met een voertuig, niet gedronken heeft", onderstreept Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

"Wij vinden dit wetsvoorstel een stap in de goede richting. De huidige wetgeving bevat elementen die voor verbetering vatbaar zijn. Waarom een sanctie opleggen die niets te maken heeft met de inbreuk, zoals het afnemen van het rijbewijs van een fietser?

Zo maak je een onderscheid in de bestraffing. Een fietser met een rijbewijs kan strenger worden bestraft dan een fietser zonder."

Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft een andere opinie. "De boodschap mag niet zijn dat je als fietser minder hard gestraft kunt worden dan als autobestuurder. Dat zou een verkeerd signaal zijn. Over de problemen met dronkenschap in het verkeer mag men niet te licht heen stappen. Dat voorstel moet in elk geval grondig worden bekeken."

Bron: Gazet van Antwerpen, 7 augustus 2013.

 

"Rijbewijs niet kwijt na dronken fietsen"

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) wil niet dat fietsen onder invloed van alcohol nog langer kan worden bestraft met de intrekking van het rijbewijs. Ze dient een wetsvoorstel in om die inbreuk alleen te bestraffen met een boete. Ze vindt de huidige straf te zwaar in verhouding tot de inbreuk. Sp.a is bereid het voorstel te steunen, CD&V niet. "Als je een onderscheid gaat maken volgens het soort bestuurder, moet je ook het reglement gaan herschrijven", zegt verkeersdeskundige Jef Van den Bergh
(CD&V).

Bron: Het Belang van Limburg, 7 augustus 2013.