Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 30 september 2013


Dat het stadhuis aan renovatie toe was, stond voor Open Vld al sinds 2007 buiten kijf, op voorwaarde dat de kosten de pan niet zouden uitswingen. In 2010 was het een eerste keer schrikken, toen bleek dat het budget voor de verbouwing werd verdubbeld van 800.00 euro naar 1,6 miljoen euro. Open Vld stelde toen dat het leven in Poperinge niet zou verbeteren door de renovatie, en dat er andere zaken als betere landbouwwegen en waterhuishouding belangrijker zijn.  

Renovatie stadhuis kost net geen 2 miljoen euro.

Anno 2013 is het een tweede maal schrikken. De eindafrekening klopt af op net geen 2 miljoen euro. Hierdoor overschrijdt de totale kostprijs van de werken, de min-en meerwerken en bijkomende werken en herzieningen inbegrepen, het gunningsbedrag met maar liefst 18,21%. Nochtans voorspelde de burgemeester nog in de gemeenteraad van juni 2013 dat de uitgaven onder de grens van de 10% zouden blijven.

Al sinds 2010 wordt nagedacht en gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van artistieke centrumpunten in de Poperingse woonkernen. Een nobel idee op zich, ook volgens de fractie van Open Vld, temeer daar het project voor een deel gesubsidieerd wordt.  

9 artistieke centrumpunten tegen de prijs van 305.000 euro

Sabien Lahaye-Battheu: "Het plaatsen van een weerkerende constructie in elke dorpskern zal niet 260.000 euro gaan kosten zoals oorspronkelijk voorzien, maar 305.000 euro. Dit is geld breken met hamers. "

Aan het einde van de zitting kreeg het bestuur nog 5 vragen voorgeschoteld door de fractie van Open Vld. Het parkeerverbod op zaterdagnamiddag op de parking van het jeugdcentrum blijkt te weinig gekend, waardoor de jeugdbewegingen er worden gehinderd in hun activiteiten. Mobiliteit werd uit de participatieronde voor de burgers gelicht, tot grote onvrede van de deelnemers. Er werd bij monde van Johan Lefever, in vervanging van Pascal Lapanne, ook gevraagd om de praktische en concrete organisatie van de gemeenteraadscommissies op punt te stellen. Marie-Claire Tylleman kaartte de sterke daling van de ticketverkoop in OC De Ghybe (van 1050 verkochte kaarten het jaar ervoor naar 706 in 2012-2013) aan de kaak.