Elektronische aangetekende zending : eindelijk juridisch kader


"Vandaag bestaat de technologie reeds om brieven digitaal aangetekend te verzenden, maar de wetgever heeft deze digitale correspondentie nog niet hetzelfde wettelijk karakter toegekend van de papieren variant. Dit wetsvoorstel moet deze juridische lacune eindelijk opvullen", aldus Sabien.

In België worden jaarlijks ongeveer 34 miljoen aangetekende zendingen verstuurd, en dit vanaf €5,80 voor een gewone brief. "Het is evident dat de digitale variant veel goedkoper zal zijn. Zeker omdat meerdere bedrijven deze digitale dienst zullen mogen aanbieden eens ze officieel erkend zijn. Bedrijven en consumenten zouden zo jaarlijks tot €80 miljoen kunnen besparen. En dan zwijgen we nog over de administratieve rompslomp die wegvalt: binnenkort volstaat een klik op de muis om je correspondentie aangetekend te verzenden", stelt Sabien.

Enerzijds schakelt het wetsvoorstel een papieren en digitale aangetekende brief juridisch dus gelijk. Anderzijds voorziet het in strikte kwaliteitscriteria waaraan de digitale dienstverlening moet voldoen. "Uitwisseling van data via digitale weg moet immers veilig, betrouwbaar, gecontroleerd en met respect voor de privacy verlopen. De dienstverlener moet bijvoorbeeld een juiste tijdscertificatie en betrouwbare ontvangstbewijzen kunnen afleveren. Om hierop toe te zien, zullen de dienstverleners officieel erkend moeten worden door de overheid", zegt Open Vld Kamerlid Frank Wilrycx die het wetsvoorstel van Sabien door de commissie Bedrijfsleven loodste.

Daarnaast werkt het wetsvoorstel de juridische discriminatie tussen papieren en elektronische archieven weg. Nu worden digitale documenten steeds als een kopie beschouwd, wat maakt dat ze een minderwaardig juridisch karakter genieten. Ook worden er kwaliteitsvereisten opgelegd aan elektronische archiveringsdiensten. Tot slot voorziet het wetsvoorstel in specifieke bepalingen voor de dienst van elektronische tijdsregistratie. Deze is onder meer van belang in het kader van de twee andere voornoemde diensten. Maar een bestuur, onderneming of burger kan ook voor andere doeleinden een betrouwbare certificatie van datum bekomen.

Dit wetsvoorstel wordt nu aangemeld bij de Europese Commissie. "Maar dat is louter een formaliteit. We moeten dan drie maanden wachten alvorens het voorstel van wet definitief aan te nemen", besluit Sabien.