Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 28 oktober 2013


Voor de komende 6 jaar wordt voor de kerkfabrieken een budget voorzien van 2.140.000 euro. Voor het jaar 2019 betekent dit concreet dat elke inwoner 20,25 euro uit de zak zal moeten schudden. "Ook al betreft het hier begrotingscijfers, het is en blijft veel geld, en bovendien is er op dit moment nog te veel onduidelijkheid en vaagheid omtrent de toekomst van onze kerken. Om deze redenen kunnen wij de meerjarenplannen onmogelijk goedkeuren," aldus raadslid Eric Butaye.

In de pers konden we onlangs lezen dat voor 169 van de 1.792 Vlaamse kerken, dit is bijna één op de tien, al een gehele of gedeeltelijke herbestemming gekend zou zijn. In Poperinge is men de oefening ook aan het maken, maar veel schot in de zaak is er nog niet. Raadslid Butaye drong er op aan om de oefening af te werken tegen het voorleggen van het strategisch meerjarenplan op de pas recent aangekondigde gemeenteraad van 30 december as. 

6.000 euro voor dadingsovereenkomst

In promotiemateriaal voor het Hopmuseum, dat wordt uitgebaat door stad Poperinge, wordt verwezen naar de ‘Belgian Beer Wall' of ‘Belgische Bier Muur' als het gaat over de kast met alle Belgische bieren. Dat ‘The Beerwall' een geregistreerde merknaam is, en het Hopmuseum dus eigenlijk ongewild merkinbreuk maakte, werd op 31 juli ll. via email gemeld aan het stadsbestuur. "Blijkbaar dacht men in Poperinge dat gemeende excuses niet zouden volstaan, en er werd meteen een advocaat op de zaak gezet. Een dure advocaat, die maar liefst 6.000 euro aanrekende voor de opmaak van een eenvoudige dadingsovereenkomst," zegt Sabien, die zich met haar voltallige fractie onthield bij de stemming van het punt.

Stad staat borg voor lening 8 miljoen euro in zwembaddossier

Onthouding was ook het stemgedrag van Open Vld bij de vraag tot goedkeuring van de waarborg door stad Poperinge voor de lening - ten bedrage van 8 miljoen euro (!) - van het AGB De kouter. Sabien: "Dergelijke borgstelling is een heel normale zaak in dit dossier, en kan zelfs goedkopere ontlening tot gevolg hebben, maar wij houden vast aan ons standpunt dat het zwembadproject veel te duur is." 3 jaar geleden werd door amper 4 leden van de Raad van Bestuur van AGB De Kouter beslist om de lening van 8 miljoen euro aan te gaan bij Belfius (toen nog Dexia). De modaliteiten van de lening liggen op vandaag echter nog altijd niet vast. Uiterlijk op 7 december as. moet die keuze worden gemaakt, doch het lijkt nu al vast te staan dat het businessplan zal worden gevolgd op dit punt.

Nieuwe voorstellen om leegstand nú tegen te gaan

In een nieuw toegevoegd punt bracht Open Vld nóg een aantal suggesties om de groeiende leegstand tegen te gaan: de stickeractie werd nog eens genoemd, aanpalende handelaars kunnen tijdelijk naburige leegstaande etalages gebruiken, tijdelijke pop-up stores kunnen tot definitieve vestiging van grote namen leide, starters kunnen gesteund worden door een externe firma die tijdig de sterktes en zwaktes detecteert, ... Het bestuur blijft hierin echter een afwachtende houding aannemen en blijft verwijzen naar de bestelde studie.