"Klacht hoort thuis bij gerecht, niet in krant"


In een kranteninterview gaf een parlementslid te kennen niet langer vertrouwelijke e-mails en sms'en te versturen via Belgacom. Er zou volgens hem al eens worden rondgesnuffeld in de mailboxen van kritische politici en journalisten. Het parlementslid kon echter geen harde bewijzen voorleggen.

Sabien: "Ofwel heeft Belgacom een probleem, ofwel heeft het parlement een probleem. Vorige week las de NSA zogezegd nog mee in de mailbox van een N-VA-Kamerlid, vandaag is het de Belgacomtoren die een andere volksvertegenwoordiger zou bespieden." Sabien is vooral verontrust over de werkwijze van het parlementslid: "Dergelijke aantijgingen moeten worden overgemaakt aan het gerecht, niet aan de pers. Ze kunnen potentieel schade berokkenen aan Belgacom, en vele klanten verontrusten over hun privacy."

Sabien voegde daaraan toe dat zij als voorzitter van de commissie Infrastructuur steeds poogt transparantie na te streven, het debat niet uit de weg gaat en de verantwoordelijke spelers uitnodigt om een en ander toe te lichten. "Dat is ook de juiste manier van werken", meent Sabien.

In zijn antwoord gaf bevoegd minister Labille te kennen allesbehalve opgezet te zijn met de recente aantijgingen tegen de CEO van Belgacom. De minister respecteert de belangrijke controlerol van een parlementslid, maar vindt de verklaringen in de pers over het vermeend bespioneren zeer ernstig. "Indien er bewijzen zijn, moeten die meteen aan justitie worden overhandigd. Indien er geen bewijzen zijn, dan zijn deze verklaringen ronduit onaanvaardbaar."

In haar repliek riep Sabien eveneens op om het dossier aan justitie over te maken.