Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 25 november 2013


Financiespecialist Eric Butaye bundelde zijn samenkomst wat de retributies en belastingen betreft, en lichtte het stemgedrag (onthouding op de meeste punten) van de fractie toe.

In de marge bij het punt tot heffing van een retributie op het betalend parkeren en het parkeren in een blauwe zone, wees Sabien er op dat steeds minder klanten ons handelscentrum bezoeken. Behalve de mobiliteitsproblemen en de economische crisis speelt volgens Open Vld ook het strenge parkeerbeleid een zeer belangrijke rol. Voor het eerst sinds de invoering van het betalend parkeren gaf het bestuur toe dat het systeem zal moeten worden bijgestuurd.

Open Vld stemde tegen de leegstandsheffing. Het bedrag van 1.500 euro per jaar nadat de woning langer dan 12 maanden na elkaar niet is bewoond, is te hoog in vergelijking met onze buurgemeenten. De opname in het leegstandsregister gebeurt volgens Open Vld niet op een transparante manier. De vaststellingen worden vanaf de openbare weg gedaan, en de betrokken eigenaar wordt zelfs niet ingelicht. Die krijgt dan een brief waarop kan worden gereageerd. En reageren doen de eigenaars! Sinds 2010 werden al 266 leegstandsdossiers opgestart. In 72 gevallen werd bezwaar ingediend. 48 van die 72 bezwaren werden gegrond verklaard. We kunnen dus stellen dat er in 48 van de 266 leegstandsdossiers veel inkt is gevloeid om niets.

Sabien stelde op het eind van de zitting een vraag over de vertragingen van de werken voor de doortrekking van de ring. Het is zelfs nog niet zeker of de nieuwe deadline van mei 2014 gehaald zal kunnen worden. Volgens de burgemeester zijn de slechte weersomstandigheden slechts gedeeltelijk verantwoordelijk voor de vertraging. Hij wijst met de vinger naar de aannemer.

Pascal vroeg het bestuur om de vieringen rond 11 november in de toekomst in een nieuw jasje te steken en Wapenstilstand op die manier weer op te waarderen. Hoewel bevoegd schepen Vanlerberghe de mening van Pascal deelt, weet hij echt nog niet op welke manier hij dat kan doen. Wordt onderzocht.... Suggesties zijn altijd welkom.

In de week van 18 november werkte ook Poperinge mee aan de federale campagne "Telefoon, gsm, internet, tv: durf vergelijken!".Sabien is blij dat dit nobel, federaal initiatief lokaal in Poperinge werd gevolgd. Een twintigtal mensen klopten aan bij het Sociaal Huis om hun facturen te vergelijken met de aanbiedingen van de telecomoperatoren van de regio. Blijkt dat wie voor alles bij dezelfde operator is aangesloten, bijna altijd een te zwaar abonnement betaalt. Wie verspreid zit voor de verschillende diensten, betaalt gemiddeld 65 à 70€ teveel (vb. 106 ipv 55€).

Een laatste vraag van Sabien betrof de fietsenstalling van het station. Regelmatig wordt Sabien aangesproken in verband met verdwenen of beschadigde fietsen in de stalling. In West-Vlaanderen zijn al tien stations uitgerust met camerabewaking. Kunnen er ook in Poperinge camera's worden geplaatst? Bevoegd minister Labille zei in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien dat de NMBS (meer bepaald de Corporate Security Service) altijd bereid is om een samenwerking op te starten rond veiligheid en leefbaarheid in de stationsbuurt van Poperinge. Het bestuur zal hieraan graag meewerken.