Sabien: "Tijd voor een debat over de privatisering van beursgenoteerde overheidsbedrijven"


Hieronder kunt u de vraagstelling van Sabien aan de premier over het vertrek van CEO Johnny Thijs bij bpost nalezen:

 

Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de eerste minister, u zult het met mij eens zijn dat Open Vld altijd al een loyale partner is geweest in de uitvoering van het regeerakkoord.

Zo was dat ook op het punt van de overheidsbedrijven waarvoor het regeerakkoord een redelijke loonkloof verankert tussen enerzijds de laagste lonen, die van de postman bijvoorbeeld, en anderzijds de hoogste lonen, die van de CEO en het directiecomité.

Ik heb vastgesteld dat in de commissie voor de Infrastructuur alle partijen, inclusief de oppositie – ik kijk naar mevrouw Van Eetvelde en de heer Balcaen –, het principe van de redelijke loonkloof verdedigen mits er respect is voor de lopende en de te vernieuwen contracten en mits er ook voldoende aandacht gaat naar de verloning van het directiecomité om geen wanverhoudingen te creëren.

Het regeerakkoord is een eerste element, de regels van corporate governance vormen een tweede element. Die regels zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur om de verloning te bepalen op voorstel van het remuneratiecomité. Met andere woorden, in dergelijke dossiers is er een rimpelloze samenwerking noodzakelijk tussen aan de ene kant de voorzitter van de raad van bestuur en aan de andere kant de bevoegde minister.

Ik wil even kort terugblikken op de commissievergadering van 10 juli. De heer Thijs was toen aanwezig in de commissie voor de Infrastructuur. Hij zei toen al dat de raad van bestuur de vernieuwing van zijn mandaat voorstelde. Op de concrete verloning werd toen niet ingegaan.

Mijnheer Jambon, kort na 10 juli stuurde mevrouw Van Eetvelde, die het dossier voor uw partij volgt, een persbericht uit dat letterlijk zegt dat de loonvorming waarbij de CEO wordt ingeschaald op hetzelfde niveau als de rest van het kader, waarbij een algemene verhouding van 1 op 20 wordt gehanteerd, vanuit maatschappelijk oogpunt gezonder is en dat bpost een overheidsbedrijf is dat een voorbeeldfunctie moet vervullen. Met andere woorden, mijnheer Jambon, u spreekt met een dubbele tong: aan de ene kant vraagt u waarom de overheid zich moeit en aan de andere kant lanceert u zelf een persbericht waarin u ervoor ijvert om iets te doen aan de loonkloof.

Dat was in juli. Dan komen wij tot eind december. Op dat ogenblik blijken de onderhandelingen op een sisser te zijn uitgedraaid, mijnheer de eerste minister. Eind december besliste de heer Thijs weg te gaan en ik citeer hem: “Wegens gebrek aan respect en woordbreuk.”

Gisteren hebt u na het kernkabinet gesproken over een spijtig misverstand. Ik heb vandaag twee vragen voor u. Ten eerste, kunt u klaar en duidelijk toelichten hoe, wanneer en waarom de onderhandelingen zijn misgelopen? Ten tweede, met alle respect dat wij de heer Thijs verschuldigd zijn – gedane zaken nemen geen keer – hoe zal de aanstelling van de nieuwe CEO verlopen? Zal dezelfde succesvolle procedure worden gevoerd die bij Belgacom de algemeen bejubelde aanstelling van de nieuwe CEO tot gevolg had? Ik dank u bij voorbaat voor uw antwoord.

 

Eerste minister Elio Di Rupo: Mijnheer de voorzitter, beste collega’s, sta mij toe de feiten toe te lichten.

Op 18 december 2013 heeft het kernkabinet beslist om de verloning van de CEO van Belgacom te beperken tot maximaal 650 000 euro, met name een vaste verloning van 500 000 euro en een variabele verloning van maximaal 30 % van de vaste verloning.

Dezelfde regels gelden ook voor de nieuwe CEO van bpost. Deze beslissing van het kernkabinet past binnen het regeerakkoord.

Voor bpost kwam het kernkabinet ook overeen dat er in verband met de loongrens een marge kon worden overwogen indien de huidige CEO, de heer Johnny Thijs, zijn werk aan het hoofd van de onderneming voor een beperkte periode zou voortzetten, een of maximaal twee jaar, een optie die hij zelf de laatste maanden had laatste uitschijnen. Het kernkabinet besliste dat daarover een bespreking met de heer Johnny Thijs zou plaatsvinden.

Aangezien de voorzitster van de raad van bestuur van bpost mij had laten weten dat de heer Thijs mij persoonlijk wenste te ontmoeten, heeft de minister van Overheidsbedrijven mij de mogelijkheid gegeven om als eerste de bespreking met de CEO aan te gaan. Ik heb de heer Thijs aldus op zaterdag 21 december 2013 bij mij thuis in Bergen ontmoet, in aanwezigheid van de voorzitster van de raad van bestuur. Ik wou uiteraard met hem onderhandelen op basis van de beslissing van het kernkabinet.

Van bij het begin van het onderhoud heeft de heer Thijs mij echter duidelijk gemaakt dat hij niet wenste dat zijn mandaat zou worden verlengd, ook niet tijdelijk. Hij heeft het overigens op geen enkel moment over de verloning gehad. Wel heeft hij eraan toegevoegd dat hij bereid was om zijn functie te blijven uitoefenen tot er een nieuwe CEO wordt aangesteld.

M. Thijs m'a demandé d'observer une stricte confidentialité sur ses intentions et ce, afin d'en donner la primeur au conseil d'administration de bpost, de ne pas perturber le cours de l'action et de respecter les procédures d'information en vigueur pour les entreprises cotées en bourse.

Au cours d'une réunion du conseil  d'administration, le 23 décembre, M. Thijs a indiqué aux administrateurs son choix de ne pas poursuivre son mandat. En conséquence, le conseil d'administration de bpost a entamé les procédures destinées à recruter le nouveau CEO. Le conseil d'administration a ensuite convenu avec le ministre des entreprises publiques que M. Thijs poursuivrait son mandat jusqu'à la nomination de son successeur.

Une procédure bien précise existe au sein de bpost, conformément à un accord d'actionnaires. Nous avons demandé de faire en sorte qu'il soit respecté et d'aller aussi rapidement que possible.

Beste collega’s, indien er een misverstand is geweest over de beslissing van het kernkabinet of over de waardering van het werk van de heer Thijs door de regering, dan valt dat uiteraard te betreuren. Ik wil nogmaals benadrukken dat de regering alle respect heeft voor het werk dat de heer Thijs heeft gerealiseerd.

Beste collega’s, nu moeten wij naar de toekomst kijken. De procedures die bij bpost zijn opgestart voor de aanwerving van een nieuwe CEO moeten nu snel tot een goed einde worden gebracht, zodat de regering zo snel mogelijk een geschikte opvolger voor de heer Thijs kan aanduiden, in het belang van het bedrijf, van de werknemers, van de dienstverlening aan de klanten en van de bevolking, net zoals de regering dat zonet gedaan heeft met de aanstelling van mevrouw Dominique Leroy, als nieuwe CEO van Belgacom. In naam van de regering wil ik haar van harte feliciteren en veel succes wensen in haar nieuwe functie.

 

Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld): Mijnheer de eerste minister, ik dank u voor de duidelijke historiek die u van het dossier hebt gegeven.

U hebt onder andere uitdrukkelijk bevestigd dat het kernkabinet een marge had gelaten voor de loonsonderhandelingen met de heer Thijs. Wij blijven het betreuren dat die marge niet op een tijdige en goede manier is gebruikt.

Ik wil het als volgt samenvatten. Wij blijven het een ongelukkige wending van het dossier vinden. Het dossier-Thijs is volgens ons ongelukkig aangepakt, in tegenstelling tot het dossier-Belgacom door de bevoegde minister.

Ik geef een laatste punt van repliek namens Open Vld. Het dossier toont volgens ons aan dat de overheid best zo weinig mogelijk intervenieert en dat de tijd is gekomen voor een grondig debat over de privatisering van de beursgenoteerde overheidsbedrijven. Wij hebben daarover een wetsvoorstel ingediend.