Doorbraak in wapenregeling herdenking Groote Oorlog


De herdenking van de Groote Oorlog is zeker in de Westhoek een zeer belangrijk thema. Daarom volgt Sabien de problematiek van de wapenregeling al een tijdje op.

“Nadat Vlaams minister-president Kris Peeters gisteren in het Vlaams Parlement eiste dat de federale regering tegen eind volgende week met een oplossing op de proppen zou komen om de strenge wapenwet te omzeilen, nam ik vandaag rechtstreeks contact op met de minister van Justitie”, zegt Sabien.

“De minister stelt duidelijk dat het zeker niet de bedoeling is enige herdenking van WOI te belemmeren door middel van de wapenwetgeving en dat ook de federale overheid zal zorgen voor een oplossing.”

Voor de Belgische deelnemers aan deze herdenkingsactiviteiten en reconstructies van gebeurtenissen van WO I, is er geen beletsel. Indien de wapens nog niet vergund zijn dan krijgen ze deze vergunning specifiek voor deelname aan historische, culturele en folkloristische activiteiten, mits eenvoudige aangifte van de wapens.

Ook voor EU-burgers is er geen probleem: als hun wapens op een Europese vuurwapenpas vermeld staan, mogen ze deze zonder verdere formaliteiten naar ons land meebrengen en hier gebruiken voor een legitieme activiteit. De herdenkingsmanifestaties zijn daar een goed voorbeeld van.

“De huidige ongerustheid heeft betrekking op de deelnemers die worden verwacht uit de landen van buiten de EU, zoals Canada, Australië en Zuid-Afrika. Zij zouden veel formaliteiten moeten afhandelen omdat ze eerst een tijdelijke wapenbezitsvergunning en een wapendrachtvergunning van de Staatsveiligheid moeten verkrijgen alvorens ze bij het daartoe bevoegde gewest, waar de wapens het land binnenkomen, een invoervergunning kunnen aanvragen. Daarom zal bij hoogdringendheid een KB worden opgesteld, dat het tijdelijk bezit en gebruik in ons land door buitenlanders van de betrokken wapens bij de herdenkingen van WO I mogelijk maakt zonder daarvoor een vergunning van de Staatsveiligheid te moeten vragen”, reageert Sabien tevreden.