Vijftien politiezones krijgen opnieuw 52.500 euro voor aankoop slimme camera's


Begin december 2013 was de grenscriminaliteit tot een heel laag niveau gedaald. Van midden december 2013 tot begin 2014 werden opnieuw sommige feiten vastgesteld die met een nieuwe Franse bende in verband konden worden gebracht. De gerechtelijke autoriteiten van Frankrijk en België zijn met het dossier ter zake bezig. Ook de verschillende politiediensten volgen het dossier op. Zij zijn van het bestaan van de bedoelde nieuwe bende op de hoogte.

 

Cameraplan

 

De realisatie van het cameraplan werd toevertrouwd aan het stuurcomité Cameraschild en Grenscriminaliteit waarin de directie Lokale Integrale Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken, de diensten van de gouverneur van West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid, de betrokken burgemeesters en lokale politiezones, de Vaste Commissie van de Lokale Politie en de federale politie zijn vertegenwoordigd.

 

Het plan is om diverse redenen realistisch: het wordt gedragen door alle betrokken instanties, de lokale zones hebben zich uitdrukkelijk geëngageerd, er worden federale middelen en ondersteuning aangeboden en er worden ook bijkomende Europese middelen gezocht. Ten slotte speelt ook de Vlaamse overheid een stimulerende rol.

 

Vanaf 1 januari 2014 is het provinciaal platform PIT, de Provinciale Interface voor Targetbeheer, operationeel voor de politiediensten en kunnen de bestaande ANPR-camera's opgenomen worden in het West-Vlaamse netwerk.

 

“Voor de realisatie van 103 ANPR-camera's is een meerjarenplan voorzien. Op het ogenblik zijn er 34 ANPR-camera’s geplaatst. De zones die in 2012 voor de aankoop van ANPR-camera’s een federale bijdrage op hun voorstel hebben ontvangen, zullen ook begin 2014 voor vorig jaar dezelfde federale ondersteuning krijgen. Er waren heel veel vragen van andere zones. Wij hebben echter slechts een beperkt bedrag ter beschikking. Bovendien analyseren we of via het Verkeersveiligheidsfonds bijkomende middelen ter ondersteuning van de ANPR-camera’s kunnen worden vrijgemaakt”, leert Sabien uit het antwoord.

 

Akkoorden van Doornik

 

“Voor de ratificatie van de Akkoorden van Doornik, die voorzien in een aantal extra samenwerkingsmogelijkheden tussen de politiediensten, wacht ik op het advies van de Raad van State. Sinds de handtekening is de dienst Buitenlandse Zaken met het dossier bezig. Het neemt echter te veel tijd in beslag. Ik heb dan ook al meermaals naar het dossier gevraagd. Nu is er de toestemming van de Ministerraad. Binnenkort zullen wij het ontwerp in het Parlement indienen”, besluit Milquet.