Sabien wil meer keuzemogelijkheden inzake zaadcel- en eiceldonatie


Sub- of infertiliteit treft momenteel 10% van de wereldbevolking. Het aantal behandelingen in België op basis van kunstmatige inseminatie is tussen 2006 en 2010 met meer dan 30 procent gestegen. De verklaringen hiertoe zijn velerlei: het aantal alleenstaande moeders en lesbische koppels met een kinderwens zit in de lift, bij veel vrouwen zijn meerdere pogingen nodig voordat de behandeling succesvol is en er zijn ook veel buitenlandse wensouders die een beroep doen op de Belgische fertiliteitscentra.
 
Er is dan ook een steeds toenemende vraag naar donoren, die nog versterkt wordt door het feit dat wettelijk gezien per donor maximaal zes bevruchtingen kunnen plaatsvinden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat uit cijfers van de fertilititeitscentra in Gent, Brussel en Leuven blijkt dat er een groot tekort aan spermadonoren is.
 
In België zijn er echter KID-kinderen (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad) die ijveren voor een verbod op anonieme spermadonatie. Ze claimen het recht van elk kind om de identiteit van zijn of haar biologische vader te kennen en stellen dat kinderen aan wie dit recht ontzegd wordt, met identiteitsproblemen kunnen kampen. Ervaring in het buitenland leert echter dat een verbod op anonieme donatie tot een gevoelige afname van het aantal donoren en dus een nog groter tekort van donorzaad leidt.
 
“Verschillende belangen komen met andere woorden met elkaar in conflict”, zegt Jean-Jacques De Gucht. “Enerzijds is er de kinderwens van de wensouders die in het gedrang komt als er niet voldoende donorzaad beschikbaar is. Anderzijds is er het belang van het donorkind, dat er baat bij kan hebben om, op latere leeftijd, informatie te verkrijgen over zijn of haar biologische vader. Een meer flexibele wetgeving, die voorziet in meerdere types van donatie in plaats van de huidige twee extremen is dan ook de oplossing.”
 
Concreet pleiten de liberale Senator en Sabien enerzijds voor het behoud van de twee huidige opties, namelijk kiezen voor een donor uit de familie of de vriendenkring, en kiezen voor volledig anonieme donatie. Anderzijds willen de Open Vld’ers ook nieuwe keuzemogelijkheden inzake donatie invoeren. “Zodat het mogelijk wordt dat wensouders toegang krijgen tot een aantal uiterlijke en/of persoonlijkheidskenmerken van de donor, zonder dat deze kunnen leiden tot het achterhalen van diens identiteit. Of om ervoor te zorgen dat het donorkind de mogelijkheid krijgt om, eens het de leeftijd van 18 bereikt heeft, de donor te contacteren via het fertiliteitscentrum. Het is belangrijk om daarbij te benadrukken dat zowel de wensouders als de donor in alle vrijheid een keuze moeten kunnen maken tussen deze verschillende mogelijkheden. Volledig anonieme donatie moet dus steeds mogelijk blijven”, verzekeren De Gucht en Sabien.
 
De flexibiliteit die op deze manier wordt ingebouwd, zal er enerzijds voor zorgen dat er voldoende donoren zijn en zal anderzijds meer donorkinderen de kans geven om, als ze dat wensen, informatie over hun biologische vader te verkrijgen.