"Geen hogere boetes, maar meer controles"


Bij extra controles van de verschillende politiediensten tijdens de verkeersveilige week in West-Vlaanderen zijn dubbel zoveel snelheidsovertredingen vastgesteld en ook het aantal chauffeurs dat rijdt onder invloed is sterk toegenomen. Daarom wil gouverneur Decaluwé de boetes optrekken.

"Deze week evalueerden we in de Kamercommissie Infrastructuur de afgelopen BOB-campagne, die liep van 29 november 2013 tot en met 27 januari 2014. In die periode blies 3,9% van de gecontroleerde West-Vlamingen positief, het slechtste resultaat van de Vlaamse provincies. Het nationaal gemiddeld ligt op 3,2%, een stagnatie in vergelijking met de voorgaande jaren", zegt commissievoorzitster Sabien.

"Opvallend is dat in de provincies, waar het risico om gecontroleerd te worden hoger is, het percentage positieve bestuurders onder het nationale gemiddelde blijft. Tijdens de BOB-campagne lag het aantal gecontroleerde bestuurders per 100.000 inwoners bijvoorbeeld in Antwerpen op 4.721 (in West-Vlaanderen slechts 2.832). Die provincie boekte dan ook het beste resultaat met 2,1% positieve chauffeurs. We moeten dus de pakkans verhogen, zeker tijdens de weekendnachten."[1]

Tot slot wijst Sabien erop dat de gouverneur zich de moeite kan besparen om het idee van hogere boetes voor te leggen aan staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. "Op 23 januari ll. heeft de Kamer al het licht op groen gezet voor enkele strengere verkeersregels. Bijvoorbeeld het bedrag voor onmiddellijke inning bij alcoholgehaltes tussen 0,5 en 0,8 promille werd verhoogd van 150 naar 170 euro."



[1] http://bivv.be/frontend/files/press_releases/resultaten-van-de-controles-van-de-bob-campagne-2.pdf