Gemiddeld 200 woninginbraken per dag in ons land


Van alle inbraken vond in het eerste semester van vorig jaar 13% plaats in Brussel, 42% in Vlaanderen en 45% in Wallonië. Er zijn helaas geen cijfers beschikbaar over het aantal gevatte daders, de ophelderingsgraad inzake woninginbraken, de uitgesproken straffen en de effectieve strafuitvoering.

 

“Ongeveer 40 % van de woninginbraken wordt gepleegd door rondtrekkende dadergroepen. Als faciliterende factoren voor hun toenemende betrokkenheid wijst de federale politie op de openstelling van de grenzen (met vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal), de uitbreiding van de EU en de daarmee gepaard gaande mobiliteit. Naast de toegenomen kansen op economisch vlak, werden ook nieuwe kansen gecreëerd voor georganiseerde dadergroepen, die een nieuwe markt ontdekten voor het plegen van hun criminele feiten via mobiel banditisme. Daarenboven heeft de huidige economische crisis de legale mogelijkheden op economische geluk sterk verminderd, waardoor steeds meer toevlucht wordt gezocht tot illegale handelingen en markten. Ook de criminele bendes maken dankbaar gebruik van deze onfortuinlijke gelukszoekers, onder meer als uitvoerders van de feiten”, citeert Sabien uit het antwoord.

 

Minister Turtelboom wijst erop dat ze een bijzonder groot belang hecht aan de effectieve tenuitvoerlegging van de penale straffen, opdat er een einde wordt gesteld aan de straffeloosheid van ernstige criminele feiten. “Dit is voor de bestraffing van woninginbraken uiteraard niet anders. Ik heb ter zake dan ook heel wat maatregelen genomen, zowel wat betreft de effectieve tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraf (uitbreiding van de capaciteit van de penitentiaire instellingen, uitbreiding van het elektronisch toezicht, thuisdetentie, enz.) als wat betreft de inning van de geldboetes, waarvoor ik recent nog, samen met mijn collega van Financiën, een actieplan aan de Ministerraad heb voorgelegd. Hierdoor zullen ook veroordeelde inbrekers zich niet aan de hen opgelegde straf kunnen onttrekken. Wat betreft rondtrekkende dadergroeperingen van vreemde origine, worden ook de nodige stappen ondernomen opdat daders in het land van herkomst hun straf kunnen ondergaan”, besluit Turtelboom.