Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 31 maart 2014


Sabien gaf in haar tussenkomst aan dat Open Vld altijd al tegen het betalend parkeren was, is en blijft. Met Open Vld in het bestuur waren de parkeerautomaten er nooit gekomen. De aanpassingen die vandaag op de agenda staan, zijn wel een verbetering van het systeem. Open Vld onthoudt zich bijgevolg bij de stemming. In dit dossier is Open Vld - zoals blijkt uit de tussenkomsten in het verleden - als het ware "visionair". Van meet af aan heeft Open Vld gewaarschuwd dat de keuze voor de duurste automaten niet de juiste was, dat het ingewikkelde systeem met ingave van de nummerplaat niet gebruiksvriendelijk was en voor veel mensen te ingewikkeld zou zijn, dat een gratis uur over de middag zoals in Ieper en Roeselare een must was, dat het voorgestelde financieel plan niet haalbaar zou zijn en dat enkel de betaalmogelijkheid met munten (en vb. niet via sms) een gemiste kans was. Nu wordt een deel van de voorspelde problemen eindelijk aangepakt: het toetsenbord voor ingave nummerplaat verdwijnt (voortaan volstaat een simpele druk op de groene knop) en er kan over de middag een uur gratis geparkeerd worden. te recupereren.

De firma zal de aanpassingen gratis uitvoeren, op voorwaarde dat ze de toetsenborden - die mede de aankoop van de automaten destijds zo duur maakte - mogen recupereren. Open Vld meent dat er meer uit de brand kon worden gesleept bij de onderhandelingen hierover. Meer nog: eigenlijk zou de firma geld terug moeten geven.

In het punt dat werd toegevoegd aan de agenda, pleit Open Vld voor het doven van de openbare verlichting langs de gemeentewegen en van de verlichting van de openbare gebouwen. Het is in principe niet altijd noodzakelijk of verantwoord om de openbare verlichting langs gemeentewegen de ganse nacht te laten branden. Dit niet alleen omwille van de lichthinder, de lichtpollutie en de bijhorende CO2-uitstoot, maar ook omwille van de enorme energiekost die de openbare verlichting jaarlijks met zich brengt. Het tijdelijk doven van de openbare verlichting zou dus voor een aanzienlijke besparing kunnen zorgen.

Er zijn twee verschillende manieren om in dit kader actie te ondernemen.

In Zonnebeke bijvoorbeeld werkte het bestuur sinds juni 2013 samen met netwerkbeheerder Eandis om de haalbaarheid voor het tijdelijk doven van de openbare verlichting te onderzoeken. Sinds 1 april 2014 is het resultaat zichtbaar: langs de gemeentewegen wordt de openbare verlichting gedoofd van maandag tot en met donderdagnacht volgens het regime 23u00-06u00.

In Poperinge besliste het schepencollege op 28 oktober 2013 om in het Masterplan Openbare Verlichting van Eandis te stappen. Het opmaken van het beleidsplan zal ongeveer 1 jaar in beslag nemen. Als de stad daarna kiest om ook een uitvoeringsplan op te maken, zal dat ongeveer 8.000€ kosten én nog één jaar tijd. Ten vroegste in 2016 kan deze werkwijze resultaat opleveren.

Open Vld stelt voor dat stad Poperinge van de huidige werkwijze afstapt en het voorbeeld van Zonnebeke volgt. Open Vld stelt ook voor om te onderzoeken of ook bespaard kan worden op de nachtelijke verlichting van openbare gebouwen in groot-Poperinge. 

Dit punt zal voor verdere bespreking worden voorgelegd in de bevoegde gemeenteraadscommissie RMNO.

Pascal Lapanne vroeg het bestuur om het woord "mindervaliden" op de website van stad Poperinge systematisch te vervangen door de correcte benaming "personen met een handicap". Sabien vernam van de schepen van Landbouw er inspanningen worden geleverd wat betreft de bebloeming van de stad. Meer dan 10.000 zomerbloemen worden geplant. Door de duivenwerende pinnen is bebloeming van het stadhuis niet meer mogelijk.