West-Vlaamse politiezones krijgen nog dit jaar achterstallige 10 miljoen euro


“In het verkeersveiligheidsfonds komen grotendeels de opbrengsten van de verkeersboetes terecht. Het grootste deel daarvan vloeit naar de politiezones. Het bestaat jaarlijks uit enerzijds een vast geïndexeerd bedrag en anderzijds bijkomende middelen die worden toegekend op basis van een aantal criteria, zoals omvang politiezone, daling aantal slachtoffers en aantal kilometers wegen”, legt Sabien uit.

 

“Maar die tweede schijf laat al enkele jaren op zich wachten. Sinds de hervorming van het verkeersveiligheidsfonds in 2008 is het nog steeds wachten op het Koninklijk Besluit, dat die criteria moet vastleggen. Als een ontwerp Koninklijk Besluit van destijds wordt toegepast, moeten de West-Vlaamse politiezones nog ruim 10 miljoen euro achterstallige tegoeden ontvangen (bijgevoegd de cijfers per politiezone).”

 

Minister Jambon bevestigde ook dat intussen alle zones de FOD Binnenlandse Zaken in gebreke hebben gesteld en de rechter vragen om de hogere overheid te dwingen om de tegoeden uit te betalen. De gemeenten hebben de te verwachten bijkomende dotaties uit het verkeersveiligheidsfonds immers zelf steeds geprefinancierd, maar het zet de gemeentebegrotingen steeds meer onder druk.

 

"Het niet uitbetalen van het geld uit het verkeersveiligheidsfonds is een gevolg van de afwezigheid van een politiek akkoord over de verdeling van de bijkomende middelen tussen de gewesten, alvorens het geld door te storten aan de politiezones. In het regeerakkoord van de nieuwe federale regering staat dat het Koninklijk Besluit over de verdeling van het verkeersveiligheidsfonds zal worden uitgevaardigd. Ik ben dan ook tevreden dat de minister zich engageert om het probleem nog dit jaar op te lossen”, besluit Sabien.