Omstreden 'miserietaks' verdwijnt na 31 december


Bron: De Morgen, 15 december 2014, Tine Peeters

 

Als één van de partners bij een scheiding de gezinswoning wil behouden, dan moet hij of zij daarop belastingen betalen. In juli 2012 werd het tarief van die taks opgetrokken van 1 naar 2,5 procent, wat enorm veel protest uitlokte omdat de vorige regering scheidende koppels leek te viseren. Algauw kreeg de belastingsverhoging dan ook de naam 'de miserietaks'.

Nu schroeft de huidige regering het tarief weer terug. Koppels die scheiden, moeten nog maar 1 procent betalen wanneer één van de partners het onroerend goed wil verwerven. Voor welke echtscheidingsprocedure ze kiezen - echtscheiding onderlinge toestemming of echscheiding door onherstelbare ontwrichting - maakt niet uit, het tarief blijft verlaagd. Ook samenwonende koppels die uit elkaar gaan, vallen onder deze nieuwe tariefverlaging. Zij moeten wel één jaar ononderbroken hebben samengewoond.

Liberaal protest

De Vlaamse regering voerde de tariefverlaging vooral in voor de gezinswoning, maar ze geldt ook voor een vakantieverblijf, een stuk landbouwgrond of een bedrijfspand dat eigendom was van het getrouwde of samenwonende koppel. Minder bekend is dat deze verdeeltaks ook geldt voor erfenissen. Daar blijft het tarief 2,5 procent als een erfgenaam een woning overkoopt van zijn mede-erfgenamen.

Ex-partners of erfgenamen moeten de verdeelrechten betalen op de totale waarde van het onroerend goed. Het gaat dan om de actuele waarde, en niet om het bedrag dat ze betaalden toen ze jaren geleden de woning aankochten.

De miserietaks groeide in de vorige legislatuur uit tot een blauw symbooldossier. Protest van Open Vld maakte toen dat er wel sociale correcties kwamen, maar het tarief zelf bleef ongewijzigd. Tijdens de regeringsonderhandelingen maakte de Vlaamse liberalen er dan ook een erezaak van dit tarief weer naar 1 procent te brengen.