Professor Matthijs: 'Verkoop Belgacom geen dom idee'


Professor Herman Matthijs (UGent) is het daar niet helemaal mee eens. “Elke medaille heeft twee zijden. Het klopt zeker dat de kans groter is dat het bedrijf in buitenlandse handen valt wanneer de overheid zich terugtrekt. Kijk maar naar Electrabel, of het vroegere ASLK, nu BNP Paribas Fortis. De macht zit daar allang in Parijs. Willen we dat Belgacom Belgisch blijft, dan is de beste garantie dat de staat meerderheidsaandeelhouder blijft.”

Maar anderzijds speelt ook de financiële overweging, zegt Matthijs. “Europa wijst er constant op dat onze staatsschuld dringend naar beneden moet. Dan is een verkoop van activa absoluut geen dom idee. Maar of het het beste idee is? Dat is een politieke beslissing, niet die van mevrouw Leroy.”

In het regeerakkoord laat de regering-Michel de deur voor een verkoop nochtans op een kier. Op Twitter vond alvast Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat Leroy zo haar boekje te buiten gaat. “Met deze politieke uitspraak laat Leroy een steek vallen”, tweette hij. Van Quickenborne diende samen met partijgenote Sabien Lahaye-Battheu vorig jaar een wetsvoorstel in om het meerderheidsaandeelhouderschap in Belgacom en Bpost af te schaffen.

Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft geen problemen met de uitspraak van Leroy: “Dominique Leroy verdedigt de belangen van haar bedrijf, zoals ze dat het voorbije jaar uitstekend deed. Elke CEO zou dat moeten doen.”

Bron: De Morgen, 2 januari 2015.