Aantal gevallen van grenscriminaliteit verdubbeld - extra middelen via Verkeersveiligheidsfonds



 

 

eerste semester

tweede semester

totaal

2012

63

33

96

2013

15

19

34

2014

39

23

62

 

Voor verplaatsbare camera’s om de verkeersstroom bij grote evenementen te controleren, is 250.000 euro voorzien. Voor het project ‘infoTARGET - Keeping our roads safer’, dat ervoor gaat zorgen dat intelligente camera’s worden verrijkt met informatie uit databanken van verschillende politiediensten, werd 2,3 miljoen euro uitgetrokken.

 

“Deze projecten lopen via gemeenschappelijke aankopen en zijn bestemd voor de geïntegreerde politie en niet voor een of andere politiezone”, zegt Sabien. “Dat staat dus los van de federale bijdrage van 52.500 euro, die de politiezones in de grensstreek sinds 2012 jaarlijks krijgen voor de aankoop van ANPR-camera’s. Minister Jambon bevestigde dat de bedragen voor de uitgaven in 2014 enkele dagen geleden werden gestort.”

 

Cameraplan

 

Sabien stelde de minister ook vragen over het cameraplan, waarvan de realisatie is toevertrouwd aan het stuurcomité ‘Cameraschild en Grenscriminaliteit’ waarin de directie Lokale Integrale Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken, de diensten van de gouverneur van West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid, de betrokken burgemeesters en lokale politiezones, de Vaste Commissie van de Lokale Politie en de federale politie zijn vertegenwoordigd.

 

“Bestaande en nieuwe camerasystemen van de lokale politiezones worden verder stelselmatig opgenomen in het West-Vlaams Provinciaal ANPR-cameranetwerk. Uiteindelijk zullen een 60-tal ANPR-camera’s, zowel vaste als mobiele, in het netwerk opgenomen zijn”, leert Sabien uit het antwoord.

 

“Onlangs werd ook een nieuwe toepassing ontwikkeld voor de aansturing op hits, die door de vaste ANPR-camera’s van de politiezone Het Houtsche (Oostkamp, Beernem en Zedelgem) worden gegenereerd. De dispatching van het ‘Communicatie en Informatiecentrum West-Vlaanderen’ (CIWES) stuurt zo de ploegen van de politiezone onmiddellijk aan. Deze toepassing zal na de huidige testfase voor het volledige netwerk beschikbaar zijn.”