Lokale politiezones moeten beloofde middelen krijgen


“In het verkeersveiligheidsfonds komen grotendeels de opbrengsten van de verkeersboetes terecht. Het grootste deel daarvan vloeit naar de politiezones. Het bestaat jaarlijks uit enerzijds een vast jaarlijks geïndexeerd bedrag en anderzijds bijkomende middelen die worden toegekend op basis van een aantal criteria, zoals omvang politiezone, daling aantal slachtoffers en aantal kilometers wegen”, legt Sabien uit.
 
“Maar die tweede schijf laat al enkele jaren op zich wachten. Sinds de hervorming van het verkeersveiligheidsfonds in 2008 was het wachten op het Koninklijk Besluit, dat die criteria moet vastleggen. Dat KB kwam er eindelijk op 30 december 2014 en regelde de verdeling voor de tweede schijf voor het jaar 2010 (ontvangsten 2009). Voor de periode 2011-2013 moet de tweede schijf nog betaald worden aan de politiezones. De minister gaf in zijn antwoord mee dat het voor de ontvangsten in 2010 om 26 miljoen euro gaat, voor 2011 om 29,3 miljoen euro en voor 2012 om 16,4 miljoen euro. Die bedragen zullen worden betaald in 2015, 2016 en 2017.”
 
Toch drukt de VVSG vandaag haar vrees uit dat de federale overheid van plan zou zijn om de verdelingscriteria te wijzigen ten voordele van de federale politie. Zo zou de federale politie in de toekomst recht hebben op 30% van de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds in plaats van 5%. Dit betekent dat de federale politie 21,8 miljoen euro zou ontvangen in plaats van 3,6 miljoen euro. Hierdoor zouden de politiezones 18,2 miljoen euro minder ontvangen van de tweede schijf van het verkeersveiligheidsfonds voor de periode 2011-2013.
 
“Ik ga ervan uit dat het engagement, dat de minister op 18 maart 2015 heeft uitgesproken in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, blijft gelden. De spelregels kunnen inderdaad niet onderweg worden gewijzigd en gemaakte afspraken moeten worden nagekomen. De politiezones rekenen in het kader van hun financiële meerjarenplanning immers op die middelen. Het zou ook ingaan tegen het regeerakkoord, dat bepaalt dat de achterstallige dotaties zullen worden uitbetaald”, besluit Sabien.